Način pripreme
Slana pita sa blitvom i bri sirom je pikantna pita, karakteristična za jesenje i zimske mesece kada je blitva dobrog ukusa. Zajedno sa Bri sirom, začinjenim crnim biberom i muskatnim oraščićem, nadev zalisnato testo je veoma ukusan.
Da biste ubrzali i uprostili pripremanje, možete da koristite gotovo lisnato testo pravougaonog oblika koje možete pronaći u supermarketima u frižiderima.
Ova slana pita od lisnatog testa može da bude ukusno glavno jelo, ali i predjelo, tako što u ovom slučaju može da se iseče na trake i tako da se servira u skladu sa brojem ljudi navedenim u receptu. Poželjno je da uživate u njoj kada je ohlađena.
Očistite blitvu i izbacite oštećene listove.
Isecite na kriškice debljine 1/2 centimetra.
Dobro isperite i stavit eu đevđir.
Skuvajte blitvu u obilno posoljenoj vodi 10 minuta, nakon čega ocedite.
Ostavite je u đevđiru i pritisnite je kašikom kako bi se isecio višak vode.
Kada se dobro ocedi, začinite je mlazom maslinovog ulja /ulja/, oguljenim i iseckanim belim lukom i začinite solju. Dobro izmešajte i ostavite sa strane.
Bri sir isecite na tanke kriškice.
Umutite jaje u posudi, umutite ga i ostavite sa strane.
Razvijte lisnato testo u pravougaonik otprilike 35x25 i stavite ga na list papira za pečenje.
Stavite blitvu na polovinu pravougaonika, ostavljajući pola centimetra or ruba slobodno.
Po blitvi poređajte kriškice Bri sira, izrendanu papriku imuskatni oraščić.
Savijte testo kako vam se dopada, možete, bez da ga sečete, u oba kraja na ivice po 2 cm, već direktno da ga presavijete kao kalcone, nabodite poršinu na 4-5 mesta i pažljivo zapečatite rub.
Ukoliko je lisnato testo okruglog oblika, rasprostrite blitvu i savijte krajeve otprilike 3 cm. Namažite ih jajetom.
Stavite ceo pergamenti papir u tepsiju, zatim namažite površinu vašeg slanog paja umućenim jajetom i pecite na 200°C otprilike 20-25 minuta stavljajući tepsiju u srednje-nisku zonu rerne.
Ukoliko j epotrebno, kuvajte još nekoliko minuta dok testo ne postane ravnomerno zlatkasto i ne nabubri.
Neka vam je slatko sa ovom pitom od lisnatog testa sa blitvom i sirom Bri!
Savet: Sir Bri možete zameniti mocarelom, sitnim sirom, fetom.