Način pripreme
Počnite sa pravljenje ove unikatne torte od limuna tako što prvo zagrejete rernu na 177⁰С. Pokrijte dve tepsije (20 cm) papirom za pečenje i nauljite.
U velikoj posudi pomešajte mlaćenicu, ulje, jaja, šećer i ekstrakte. Mutite na srednjoj brzini miskera 2-3 minute dok ne pstane glatko. U drugoj posudi pomešajte brašno, sodu, prašak za pecivo i so. Izmašjte i prosejte na tečnu smesu, mutite na srednjoj brzini otprilike minutu.
Dodajte koru limuna i 2 supene kašike limunovog soka. Ostale 2 supene kašike limunovog soka sipajte na borovnice. Dodajte skrob i dobro izmešajte.
Sipajte polovinu voća u posudu i izmešajte špatulom. Rasporedite smesu u obe tepsije. Pospite ostalim borovnicama odozgo. Pecite otprilike 40-45 minuta. Izvadite kore iz tepsija na metalni roštilj da se ohlade.
Zakrem umutite maslac na srednjoj brzini 6-8 minuta. Dodajte krem sir i mutite dok ne postane glatko. Sipajt ei ostale sastojke osim kore limuna i ponovo mutite. Dodajte i nju i ponovo mutite. Ostavite ga u frižideru da se ohladi.
Isecite kore za tortu na dva dela.
U špric sa okriglim zaršetkom sipajte 2 šolje krema. Počnite da ređate domaću voćnu tortu tako što na najnižu korurasporedite krem i sa strane pomoću šprica formirate prsten. Unutra stavite sitni sir sa limunom.
Sve ponovite naizmenično stavljajući sitan sir i slatko od borovnica. Celu tortu sa borovnicama premažite glazurom i ukrasite po izboru.
Torta od limuna i borovnica sa glazurom je odlična!