Način pripreme
Propržimo mleveno meso na srednje jakoj vatri dok ne postane smeđe i dok ispuštena voda ne ispari.
Za paradajz sos stavljamo luk u tiganj od mlevenog mesa i kuvamo na srednje jakoj vatri dok ne omekne i ne postane providan, mešajući s vremena na vreme.
Smanjujemo na srednju temperaturu i dodajemo paradajz. Ostavljamo da se krčka dok sos ne postane gust, često mešajući, otprilike 10 minuta. Dodajemo origano, so i ljutu papriku, mešamo otprilike 1 minuta i skidamo sa ringle.
Odsečemo oba kraja svake tikvice i sečemo ih na trakice po dužini.
U tepsiji dimenzije 20x20 cm ređamo jednu trećinu tikvica, tako što ih lagano prekrivamo jednu drugom. Ravnomerno raspoređujemo polovinu mesnog sosa po tikvicama.
Stavljamo 1/2 čaše mocarele na sos. Ponavljamo drugim slojem tikvica, slojem mesnog sosa i slojem mocarele. Odozgo stavljamo ostale kriške tikvica.
Dodajemo još 1/2 čaše mocarele i 1/2 čaše parmezana na tikvice.
Pečemo lazanju sa tikvicama nepokrivenu u prethodno zagrejnoj rerni na 180°C dok ne postane zlatasto smeđe odozgo - otprilike 45 minuta.
Hladimo 15minuta i serviramo keto lazanju sa tikvicama.