Bonapeti.rs»Recepti»Testenine»Lazanja»Raskošna lazanja sa tikvicama

Raskošna lazanja sa tikvicama

Ivana Krasteva-PieroniIvana Krasteva-Pieroni
Šef kuhinje
5872012k
Raskošna lazanja sa tikvicama
Fotografije: Ivana Krasteva-Pieroni
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
4
"Današnja lazanja dolazi na vašu trpezu sa specijalnom pomoći od nekoliko svežih tikvica"

Potrebni sastojci

  • kore za lazanju - 6 komada, svežih
  • tikvice - 2 komada
  • skamorca - 120 g, dimljena (vrsta sira)
  • šunka - 120 g, tanko isečena
  • parmezan - 80 g, izrendan
  • so
  • maslinovo ulje
  • za bešamel
  • sveže mleko - 500 ml
  • brašno - 40 g
  • maslac - 60 g
  • muskatni orašćić - prstohvat
  • so - prstohvat
* merne jedinice

Način pripreme

Izrendajte krupnije tikvice. Stavite ih u tiganj sa 1 šoljom za kafu ugrejanog maslinovog ulja. Posolite, poklopite posudu i dinstajte povrće 5 minuta. Skinite posudu sa vatre i ostavite da se ohladi.

U maloj šerpi rastopite kravlji maslac. Dodajte brašno i kratko pržite. Sipajte odjednom hladno sveže mleko i počnite da mešate žicom dok se bešamel ne zgusne i dok ne dobije konsistenciju boze. Možete ostaviti da bude malo ređi, za bele lazanje je bolje, one nemaju drugi sos. Gotov bešamel začinite prstohvatom rendanog muskatnog oraščića i prstohvatom soli.

U vreloj posoljenoj vodi blanširajte kore za lazanju, 1-2 minuta. Izvadite u đevrđir i prelijte hladnom vodom. Poređajte kore na pamučnu krpu.

U pleh stavite nekoliko supenih kašika bešamela. Pokrijte korama, pospite rendanim tikvicama, preko stavite tanak sloj šunke, pospite kockicama skamorce i rendanim parmezanom. Prelijte sa nekoliko supenih kašika bešamela. Ponovo poređajte kore, tikvice, šunku, skamorcu, parmezan i bešamel.

Preko poslednje kore sipajte samo bešamel i pospite rendanim parmezanom.

Isecite lazanju na komade. Protresite pleh da se bešamel dobro rasporedi.

Pecite lazanju sa tikvicama u prethodno ugrejanoj rerni na 190 stepeni sa ventilarorom dok ne dobije lepu boju.

Servirjate toplu!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: