Način pripreme
Izrendajte krupnije tikvice. Stavite ih u tiganj sa 1 šoljom za kafu ugrejanog maslinovog ulja. Posolite, poklopite posudu i dinstajte povrće 5 minuta. Skinite posudu sa vatre i ostavite da se ohladi.
U maloj šerpi rastopite kravlji maslac. Dodajte brašno i kratko pržite. Sipajte odjednom hladno sveže mleko i počnite da mešate žicom dok se bešamel ne zgusne i dok ne dobije konsistenciju boze. Možete ostaviti da bude malo ređi, za bele lazanje je bolje, one nemaju drugi sos. Gotov bešamel začinite prstohvatom rendanog muskatnog oraščića i prstohvatom soli.
U vreloj posoljenoj vodi blanširajte kore za lazanju, 1-2 minuta. Izvadite u đevrđir i prelijte hladnom vodom. Poređajte kore na pamučnu krpu.
U pleh stavite nekoliko supenih kašika bešamela. Pokrijte korama, pospite rendanim tikvicama, preko stavite tanak sloj šunke, pospite kockicama skamorce i rendanim parmezanom. Prelijte sa nekoliko supenih kašika bešamela. Ponovo poređajte kore, tikvice, šunku, skamorcu, parmezan i bešamel.
Preko poslednje kore sipajte samo bešamel i pospite rendanim parmezanom.
Isecite lazanju na komade. Protresite pleh da se bešamel dobro rasporedi.
Pecite lazanju sa tikvicama u prethodno ugrejanoj rerni na 190 stepeni sa ventilarorom dok ne dobije lepu boju.
Servirjate toplu!