Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Punjene pogače»Pogača sa svinjetinom

Pogača sa svinjetinom

Rositsa PetrovaRositsa Petrova
Guru
7902485k
Pogača sa svinjetinom
Fotografije: Rositsa Petrova
2 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
50 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
110 min.
Porcije
6
"Crveno vino je obavezno prilikom posluživanja ove pogače sa svinjetinom"

Potrebni sastojci

  • brašno - otprilike 5 šolja
  • jaja - 2 komada, bez jednog žumanceta
  • so - 1 supena kašika, ravna
  • šećer - 1 supena kašika
  • voda - 1 šolja, topla
  • sveži kvasac - 20 g
  • ulje - 1 supena kašika
  • kiselo mleko - 2 supene kašike, pune
  • nadev
  • svinjsko meso - 400 g
  • luk - 1 glavica
  • paradajz sos - 200 g
  • sudžuk - 200 g
  • ulje - 3 supene kašike
  • so
  • crni biber
  • aleva paprika
  • susam - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Za ovu pogaču sa svinjetinom potrebno je prvo da pripremite testo.

Prosejte 4 šolje brašna i u njega dodajte so. Izmešajte i oblikujte udubljenje.

Zagrejte vodu i unutra izmrvite kvasac. Dodajte šečer i izmešajte. Ostavite posudupokrivenu na 10 minuta dok se na površini ne formiraju mali balnočići.

Nakon toga dodajte smesu sa kvascem u brašno, zajedno sa kiselim mlekom, 1 jajetom i belancem drugog jajeta i uljem. Žumance odvojte za premazivanje pogača. Sve izmešajte, prvo kašikom, a posle domesite na radnoj površini sa ostalim brašnom.

Treba da se dobije meko testo koje se ne lepi, zato poslednju šolju dodajte u delovima.

Namažite testo sa malo ulja i stavite ga u posudu pokrivenu posudom.

Za to vreme pripremite nadev za pogaču.

Isecite meso na zalogaje. Sitno iseckajte glavicu luka ili struk praziluka.

Zagrejte ulje i propržite meso na nekoliko minuta. Nakon toga dodajte luk i dinstajte i njega. Čim omekne, dodajte paradajz pire. Ja sam koristila prokuvan paradajz sos. Možete da ga zamenite i domaćom ljutenicom.

Isecite sudžuk i dodajte i njega zajedno sa začinima po vašem ukusu. Ja sam odlučila da bude prirodnog ukusa i dodala sam samo crni biber i alevu papriku.

U nadev mogu da se dodaju pečurke, a sudžuk možete zameniti dimljenom slaninom. Sve je pitanje preferencija i toga sa kakvim proizvodima raspolažete u tom momentu.

Na kraju dodajte so po ukusu i ostavite nadev za hleb da se blago ohladi.

Sačekajte dok testo ne udupla svoj obim.

Nakon toga sipajte malo ulja u posudicu. Umačite svoje prste i otkidajte komade testa veličine jajeta. Oblikujte loptice i staigte ih u kraj prethodno nauljene tepsije. Centar tepsije ostavite prazan.

Pomešajte odvojeno žumance sa kašikom vode ili svežim mlekom i namažite pogače.

Pospite susamom i rasporedite nadev u centar tepsije.

Uključite rernu da se zagreje na 180 stepeni i čim dostigne temperaturu stavite pogaču da se peče otprilikr 40 minuta. Posmatrajte i ukoliko je potrebno, po sdredini pečenja pokrijte listom aluminijumske folije da ne bi pregorelo.

Poslužila sam ovu ukusnu pogaču sa svinjetinom sa čašom domaćeg vina.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: