Način pripreme
Umesi se testo tako što se kvasac ispere u vodu, postepeno se dodaje prosejano brašno.
Mesi se nelepeće testo koje se deli na tri dela. Ovo testo ne raste, svaki deo se razvija u 2 mm, ne više.
Premazuje se maslacem, stavlja se nadev tako što se za njega sve umesi. Nakon toga se uvija u stegnuti rolat i usuče se.
Ređa se lagano u podmazani pleh otprilike 30 cm ili na papir za pečenje. Premazuje se massoćom tako se radi i sa druga dva dela.
Naraste otprilike 30 minuta i peče se u zagrejanoj rerni na 180 stepeni otprilike 40-45 minuta. Ako ima potrebe pokriva se papirom za vreme pečenja da ne bi izgorelo odozgo.
Nakon pečenja se hladi otprilike 5 sati i preliva se šećerom i vodom koji su prokuvali na ringli.
Ohlađena pita se zaliva toplim sirupom, nakon toga se pokriva streč dolijom. Konzumira se posle 24 sata.