Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Slatka pita»Usukana prelivena slatka pita

Usukana prelivena slatka pita

Yanitsa NikolovaYanitsa Nikolova
Šef kuhinje
22874943
Usukana prelivena slatka pita1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
85 min.
Porcije
8
"Prelivena slatka pita koja izaziva osmehe"

Potrebni sastojci

  • za testo
  • svež kvasac - 25 g
  • voda - 50 ml, mlaka
  • sveže mleko - 200 ml
  • jaja - 4 komada
  • ulje - 50 ml
  • so - 1 prstohvat
  • šećer - 1 kašičica
  • soda - 1 prstohvat, po želji
  • brašno - otprilike 550 g + dodatno
  • za nadev
  • sir - 300 g, izmrvljen
  • maslac - 65 g
  • za sirup
  • voda - 2 l
  • šećer - 800 g
  • maslac - 50 g, po želji
  • limunov sok - po želji
* merne jedinice

Način pripreme

Umesi se testo tako što se kvasac ispere u vodu, postepeno se dodaje prosejano brašno.

Mesi se nelepeće testo koje se deli na tri dela. Ovo testo ne raste, svaki deo se razvija u 2 mm, ne više.

Premazuje se maslacem, stavlja se nadev tako što se za njega sve umesi. Nakon toga se uvija u stegnuti rolat i usuče se.

Ređa se lagano u podmazani pleh otprilike 30 cm ili na papir za pečenje. Premazuje se massoćom tako se radi i sa druga dva dela.

Naraste otprilike 30 minuta i peče se u zagrejanoj rerni na 180 stepeni otprilike 40-45 minuta. Ako ima potrebe pokriva se papirom za vreme pečenja da ne bi izgorelo odozgo.

Nakon pečenja se hladi otprilike 5 sati i preliva se šećerom i vodom koji su prokuvali na ringli.

Ohlađena pita se zaliva toplim sirupom, nakon toga se pokriva streč dolijom. Konzumira se posle 24 sata.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: