Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Slatka pita»Rodopska slatka pita

Rodopska slatka pita

Velichka ShtarbanovaVelichka Shtarbanova
Šef kuhinje
258571k
Rodopska slatka pita
Fotografije: Velichka Shtarbanova
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
10
"Slatka pita za čudo i bajku"

Potrebni sastojci

  • kore za pitu - 400 g
  • maslac - 50 g
  • za smesu od jaja
  • jaja - 5 komada
  • šećer - 1 šolja
  • ulje - 1/2 šolje
  • vanila - 1 komad (2 g)
  • za sirup
  • šećer - 500 g
  • voda - 400 g
  • vanila - 1 komad (2 g)
  • limun - 1/4 komada (u originalnom receptu je prstohvat limuntusa)
* merne jedinice

Način pripreme

Koristim šolju za čaj od 250 g.

U dubokoj posudi mutimo jaja i šećer. Dobro bi bilo da koristimo mikser, zato što je zaista potrebno da budu veoma dobro umućena. Dodajemo ulje i smesa za slatku pitu je gotova.

U nauljenu tepsiju stavljamo koru za pitu, zagrabimo malom kutlačom smesu i zalivamo tu i tamo (nije sasvim potrebno da se stavlja mnogo). Raspoređujemo smesu od jaja tako da vam bude za celu pitu! Naizmenično slažite koru, smesu od jaja i završite korom.

Isecite pitu na kvadrate. Rasporedite kravlji maslac u komadićima.

Pecite dok ne porumeni - 175 stepeni 25 minuta i još 10 minuta na 160 stepeni.

Ostavite pitu da se hladi i za to vreme pripremite sirup.

Stavite vodu i šećer u kacerolu. Dodajte 1/4 dobro opranog limuna (3-4 minute i kada provri, skinite ga). Dodajte jednu kesicu vanile i skinite sirup sa vatre.

Zalijte u potpunosti zalivenu pitu toplim sirupom (ne vrućim! ).

Umotajte tepsiju streč folijom i ostavite je da odstoji na hladnom.

Slatka pita može da se konzumira najranije posle 2 sata, ali što duže odstoji postaje lepša!

Napomena:

Recept za ovu Rodopsku slatku pitu je od majke mog partnera - rodom iz Smoljana.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: