Način pripreme
Koristim šolju za čaj od 250 g.
U dubokoj posudi mutimo jaja i šećer. Dobro bi bilo da koristimo mikser, zato što je zaista potrebno da budu veoma dobro umućena. Dodajemo ulje i smesa za slatku pitu je gotova.
U nauljenu tepsiju stavljamo koru za pitu, zagrabimo malom kutlačom smesu i zalivamo tu i tamo (nije sasvim potrebno da se stavlja mnogo). Raspoređujemo smesu od jaja tako da vam bude za celu pitu! Naizmenično slažite koru, smesu od jaja i završite korom.
Isecite pitu na kvadrate. Rasporedite kravlji maslac u komadićima.
Pecite dok ne porumeni - 175 stepeni 25 minuta i još 10 minuta na 160 stepeni.
Ostavite pitu da se hladi i za to vreme pripremite sirup.
Stavite vodu i šećer u kacerolu. Dodajte 1/4 dobro opranog limuna (3-4 minute i kada provri, skinite ga). Dodajte jednu kesicu vanile i skinite sirup sa vatre.
Zalijte u potpunosti zalivenu pitu toplim sirupom (ne vrućim! ).
Umotajte tepsiju streč folijom i ostavite je da odstoji na hladnom.
Slatka pita može da se konzumira najranije posle 2 sata, ali što duže odstoji postaje lepša!
Napomena:
Recept za ovu Rodopsku slatku pitu je od majke mog partnera - rodom iz Smoljana.