Način pripreme
Krompir sam ogulila, oprala i izrendala relativno krupno /na fotografiji ćete videti nivo rendea/. Stavila sam ih u đevđir sa velikom cediljkom. Posolila sam ih, izmešala i ostavila na otprilike 30 minuta kako bi pustili tečnost, tako što sam ih s vremena na vreme lagano pritiskala kako bi ubrzala proces.
Oceđene krompire sam stavila u duboku posudu, dodala sam divlju nanu i izmešala sam ih. Nisam dodavala so, s obzirom na to da su oni upili dok su se cedili. Dodala sam luk koji sam izrendala na sitnije rende /takođe sam ga pokazala/, jaja i sitno izmrvljeni sir. Dobro sam izmešala.
Ringlu sam maksimalno zagrejala, nakon čega sam smanjila na treći od 6 stepeni na mom šporetu. Za pripremanje sam koristila tiganj sa keramičkim nelepećim premazom i veličinom: dno 20 cm, sredina 26 c, i prečnik u najvišem delu 28 cm.
Stavila sam ga na ringlu kako bi se zagrejao i dodala sam 3 supene kašike ulja. Kada se vidljivo i ono dobro zagrejalo, sipala sam celu smesu, oblikovala sam krajeve i pritisla sam maksimalno. S obzirom na to da nemam poklopac ovog tiganja, pokrila sam ga komadom aluminijumske folije i kuvala sam 25 minuta.
Ni u kakvom slučaju pre dvadesete minute ga ne dodirujte, pogurajte ili probajte da podignete, zato što može da se raspadne. Kada krajevi počnu da se zapeku, špatulom blago podignite patatnik i s obzirom na to da se stegnuo i sa prijatnom bojom odozdo, bilo je vreme da ga okrenem.
Na tiganj sam stavila veliki poslužavnik i veštim pokretima sam ga okrenula tako što je patatnik ostao u poslužavniku. U tiganj sam stavila još 3 supene kašike ulja i pažljivo sam kliznula patatnik kako bi se dobro ispekao i sa druge strane.
Odozgo sam ga namazala 1 supenom kašikom maslaca i pokrila sam folijom i kuvala još 20-25 minuta. Kada je bio gotov, prebacila sam ga na drveni poslužavnik, namazala sam sa još malo maslaca i iseckala sam na komadiće.
Napomena: Patatnik treba da se jede topao. Ako ga servirate drugi put, zagrejte komadiće u maslacu u tiganju ili u rerni.
Najvažnije za ovo tradicionalno jelo jeste da se krompiri dobro skuvaju i da ne ostanu sirovi. Upravo zbog toga od suštinskog značaja je da se kuva na slaboj ringli. Na mom šporetu od 6 stepeni kuvala sam na trećem. Ako je vaš sa 4 stepena, kuvajte na drugom. Bolje da ga prepečete, nego da ostane sirov, zbog toga mu dajte vreme i ne žurite.
Ja sam koristila upravo kupljeni sir koji je bio slan i zato nisam dodala dodatno soli, osim pri ceđenju krompira. Obično ga desalitiram i u tom slučaju bih dodala još malo soli u smesu.
Tradicionalni patatnik sa sirom je neobičan.