Način pripreme
Krompir oljuštite i operite, skuvajte u blago posoljenoj vodi dok ne bude spreman.
Skuvani krompir procedite i izgnječite zajedno sa maslacem. Začinite smesu solju, nanom i biberom. Razbijte dva jajeta i izmešajte, pa dodajte seckani mladi luk.
U šerpi izmrvite obe vrste sira.
Nauljite pleh za pečenje. Na dno rasporedite jednu koru za pitu, tako da ivice ostavite da vire.
Koru nauljite i na nju stavite drugu koru, ovaj put okrenuti po dužini na drugu stranu. Sipajte mešavinu krompira i poravnajte.
Koristite izbačene krajeve kora da umotate patatnik (pitu).
Pažljivo izvadite sastavljeni patanik, ostavljajući kore sa donje strane.
Na dnu iste tepsije ponovite isti postupak sa druge dve kore za pitu. Pokrijte njima patatnik - na kraju treba da ima po 2 kore sa obe strane.
Premažite otopljenim maslacem i pecite patatnik u umereno zagrejanoj rerni dok ne bude gotov.
Tradicionalni rodopski patatnik je spreman.