Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa Mesom»Piletina»Janija»Piletina sa graškom i krompirom u ekspres loncu

Piletina sa graškom i krompirom u ekspres loncu

ZoriZori
Guru
7292375k218
Piletina sa graškom i krompirom u ekspres loncu
Fotografije: Zori
1 / 7
25/03/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
6
"Stavljajte ekspres lonac da biste brzo spremili piletinu sa graškom i krompirom"

Potrebni sastojci

  • pileći bataci - 6 komada, donji
  • so - 1 kašičica
  • crni biber - 10 zrna
  • piment - 5 zrna
  • lovorov list - 2 komada
  • ulje - 6 supenih kašika
  • luk - 2 glavice, kromid
  • šargarepe - 1 komad
  • celer - 2 - 3 stabla, sa listovima
  • beli luk - 3 čena
  • krompir - 1 komad, krupan ili 3 sitna
  • crni biber - 1 kašičica, mleveni
  • brašno - 2 supene kašike
  • aleva paprika - 1 supena kašika
  • grašak - 2 komada, od 400 g
  • paradajz - 400 g, iz konzerve (pasirani)
  • čubar - 1 kašičica, suvi, iz bašte
  • so - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Pileći bataci se operu i osuše. Proprže se sa 3-4 supene kašike ulja u tiganju sa svih strana i prebacuju se u ekspres lonac.

U istoj masnoći se proprži sitno iseckana 1 glavica luka, nakon nekoliko minuta se dodaje iseckana šargarepa, sitno iseckana stabla celera (listovi se takođe iseckaju i odvajaju se sa strane), krupno iseckani krompir i beli luk.

Čim povrće malo omekša i izdinsta se, prebacuje se u šerpu kod bataka. Dodaju se 2 litra vode, crni biber i piment u zrnu, lovorov list, kašičica soli.

Poklapa se i čim se pritisak podigne u loncu i počne da se podiže para iz ventila, otkriva se 20-25 minuta i sklanja se sa ringle.

Šerpa se ostavlja da se malo ohladi kako bi spao pritisak i kako bi moglo da se otvori.

U istom tiganju sa ostalom masnoćom pripremamo zapršku. U 2-3 supene kašike ulja se proprži druga sitno iseckana glavica luka, dodaje se brašno uz neprestano mešanje i nakon minutu - i aleva paprika. Dodaje se grašak i pasirani paradajz.

Nakon nekoliko minuta smesa se iz tiganja prebacuje u šerpu, dodaje se so, crni biber po ukusu i čubar. Šerpa se vraća na desetak minuta na ringlu da malo krčka janija od piletine na tihoj vatri, ali bez poklopca.

Posipa se sitno iseckanim listovima celera i poslužuje se pile sa graškom.

Prijatno sa mojom piletinom sa graškom i krompirom u ekspres loncu!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: