Način pripreme
Pileći bataci se operu i osuše. Proprže se sa 3-4 supene kašike ulja u tiganju sa svih strana i prebacuju se u ekspres lonac.
U istoj masnoći se proprži sitno iseckana 1 glavica luka, nakon nekoliko minuta se dodaje iseckana šargarepa, sitno iseckana stabla celera (listovi se takođe iseckaju i odvajaju se sa strane), krupno iseckani krompir i beli luk.
Čim povrće malo omekša i izdinsta se, prebacuje se u šerpu kod bataka. Dodaju se 2 litra vode, crni biber i piment u zrnu, lovorov list, kašičica soli.
Poklapa se i čim se pritisak podigne u loncu i počne da se podiže para iz ventila, otkriva se 20-25 minuta i sklanja se sa ringle.
Šerpa se ostavlja da se malo ohladi kako bi spao pritisak i kako bi moglo da se otvori.
U istom tiganju sa ostalom masnoćom pripremamo zapršku. U 2-3 supene kašike ulja se proprži druga sitno iseckana glavica luka, dodaje se brašno uz neprestano mešanje i nakon minutu - i aleva paprika. Dodaje se grašak i pasirani paradajz.
Nakon nekoliko minuta smesa se iz tiganja prebacuje u šerpu, dodaje se so, crni biber po ukusu i čubar. Šerpa se vraća na desetak minuta na ringlu da malo krčka janija od piletine na tihoj vatri, ali bez poklopca.
Posipa se sitno iseckanim listovima celera i poslužuje se pile sa graškom.
Prijatno sa mojom piletinom sa graškom i krompirom u ekspres loncu!