Način pripreme
Pile operemo hladnom vodom, isečemo na proporcionalne porcije i prebacujemo u ekspres lonac.
Povrće (krompir, šargarepu i celer) oljutimo i sečemo na krupnije komade i prebacujemo u šerpu. Sipamo i grašak u njih.
Dodajemo i crni i beli luk, takođe krupnije isečene. Prelivamo vodom koliko da pokrije sastojke, dodajemo malo soli, zrna bibera, zrna pimenta, kumin, lovorov list, ulje i šerpu zatvaramo poklopcem.
Stavljamo na vatru i nakon što poraste pritisak u šerpi (kad počne da izlazi para iz zatvarača) rernu smanjujemo i merimo oko 20 minuta.
Skidamo šerpu sa vatre i sačekamo da padne para, da bi se otvorio poklopac.
Pileću janiju sa graškom serviramo u dubokim tanjirima, posutu sitno iseckanim peršunom i krupnije samlevenom ljutom alevom paprikom.
Piletina sa graškom i krompirom u ekspres loncu je gotova.
Ako vam se dopada ovaj recept. probajte i neki od recepata za janiju sa piletinom, domaću janiju od krompira ili janiju sa graškom.