Način pripreme
U posudu se sipa sveže mleko koje se zagreje, i u njega se dodaje kvasac, šećer i brašno koje je neophodno da bi se kvasac aktivirao.
Jaja se mute sa šećerom, dodaje se kiselo mleko, ulje, gazirano piće, arome i aktivirano kvasac.
Postepeno se dodaje prosejano brašno dok se ne dobije glatko testo koje se ne lepi. Kada smo dobili potrebnu teksturu, počinje dodavanje mekog maslaca. Dodaje se u porcijama dok se u potpunosti ne usvoji.
Stavlja se u odgovarajuću i veliku posudu ili najlonsku kesu kako bi bilo mogućnosti da se testo udupla. Vreme za narastanje milibrot kifli je različito, u zavisnosti od toplote u prostoriji. Nakon otprilike sat i po vremena testo treba da bude spremno za oblikovanje kifli.
VAŽNO
Postoje tri vrste narastanja.
Prva je aktiviranje kvasca sa svežim mlekom, šećerom i brašnom.
Druga etapa narastanja je nakon mešenja testa, nastavlja drugačije u zavisnosti od toplote u prostoriji.
Treće narastanje je nakon oblikovanja kifli.
Razvija se kora, seku se trouglići, u široki deo se stavlja nadev i uvijaju se kiflice. Domaće kiflice se premazuju umućenim žumancima, pomešanim sa svežim mlekom i uljem po 1 supena kašika. Posipaju se šećerom. Peku se na 180°C.
Bon Apeti sa našim naraslim milibrot kiflicama!
Recept je autorski!