Način pripreme
Kiseli kupus naseckati (ili kupiti ribanac) i ukoliko je previše kiseo i slan, ostaviti ga nekoliko sati u hladnoj vodi. Ja to obično uradim uveče i ujutro spremam. Ako nije puno kiseo, ovaj postupak preskočite.
Svinjsko meso izupati tučkom i kratko propržiti sa obe strane na vreloj masti. Umesto masti se može koristiti i ulje. Dodati šolju vode, poklopiti i dinstati oko 20 minuta.
U međuvremenu prokuvati kratko nasečen kiseo kupus (10-15 min da ključa, može i bez kuvanja, ali ovo skraćuje vreme pripreme).
Kad je meso malo omekšalo, otklopiti posudu da ispari voda i na toj masti ispržiti luk. Dodati alevu papriku i odmah potom rešetkastom kašikom vaditi prokuvani kupus i dodavati u mast. Nakon svakog dodavanja kupusa, promešati i malo propržiti. Doliti malo vode u kojoj je kuvan kupus - oko 1 - šolje.
Rasporediti meso po kupusu, dodati suva rebra, slaninu, lovorov list i biber. Kupus je vec slan, tako da oprezno ako dodajete so.
Poklopiti ili prekriti aluminijumskom folijom i staviti u zagrejanu rernu.
Peći uz povremeno mešanje. Nakon 30-45 minuta otklopiti, promešati i peći i dalje. Treba sva voda da ispari, da ostane samo mast i da se kupus peče u njoj.
Što se duže peče i što više masnoće ima, ukusniji je. Ja ga pečem oko 1, 5 sat.
Prijatno uz podvarak sa svinjskim mesom i suvim rebrima!