Način pripreme
Nakon dugih dana sa teškim prazničnim trpezama odlučila sam da stavim jednu pogaču sa sodom koju možemo jesti sa šarenom solju i sirom.
Recept za ovu pogaču od sode sam pronašla u jednoj kulinarskoj grupi, ali nažalost nisam zapamtila autora. Naravno, malo sam ga izmenila kako bi pasao našem ukusu i danas vam ga nudim.
Dobija se izuzetno vazdušasta pogača što nije uobičajeno za pogaču sa sodom.
U posudu sam prosejala otprilike 400 grama brašna.
Dodala sam prašak za pecivo i so i izmešala, nakon čega sam oblikovala udubljenje.
U njega sam dodala gaziranu vodu, ulje, šećer i sodu, prethodno ugašenu sa kašikom jabukovog sirćeta.
U početlku sam počela da mešam kašikom dok se nije formirala lopta testa, a nakon toga sam domesila na radnoj površini sa ostalim brašnom.
Testo sam oblikovala u loptu, namazala sam uljem i stavila sam u posudu, pokriveno streč folijom.
Posudu sa testom sam stavila u frižider na barem sat vremena. Testo mora da bude dobro ohlađeno.
Kada prođe to vreme, napravila sam dubok razrez u obliku krsta oštrim nožem i stavila sam testo u kesu za pečenje koju sam zavezala.
Pogaču sam stavila da se peče u zagrejanoj rerni na 220 stepeni, pokrivenu folijom na 20 minuta, a nakon toga sam skinula foliju, smanjila sam temperaturu na 180 stepeni i pekla sam još 25 minuta dok se nije dobila zlatkasta boja.
Kada sam izvadila iz rerne odmah sam isekla kesu za pečenje (pazite da se se opečete parom), izvadila sam pogaču na rešetku, pokrila sam pamučnom krpom i ostavila sam da odstoji 10-15 minuta.
Dobija se veoma vazdušasta pogača od sode sa mekanom unutrašnošću i hrskavom, prepečenom koricom.
Pogača sa sodom, pečena u kesi je gotova.