Način pripreme
Pripremanje kora:
Belanca se mešaju sa 1/2 šećera u prahu mikserom dok se ne dobije sipkasta smesa.
U smesu se dodaje skrob i mešanje se nastavlja dok se ne dobiju vrhići koji se ljuljaju, ne tvrdi kao kod puslica.
Druga polovina šećera u prahu se pomeša sa orasima i stavlja se u secka kako bi sew dobila vazdušna smesa poput brašna.
Postepeno se dodaje u smesu od belanaca, meša se špatulom. U tepsijama obloženim papirom za pečenje se crtaju krugovi prečnika 20 cm. Od smese se pravi 5 kora tako da se raspoređuje gotova smesa po nacrtanih pet krugova i stavlja se u proseku po 5 supenih kašika i oblikuje se kora.
Peku se odjednom na 160°C 25 minuta dok ne postanu blage braon boje. Odmah čim se izvade iz rerne pažljivo se okreću na odgovarajuću površinu i odlepljuje se papir, ja sam koristila veliku tablu.
Krem za tortu se pravi na sledeći način:
Šećer u prahu sa žumancima se muti u kašu, dodaje se sveže mleko, prebacuje se u šerpicu tako što se smesa prethodno procedi. Na ringlu se stavlja da se skuva, neprestano se meša dok se ne zgusti, dodaje se čokolada, meša se dok se ne istopi, nakon čega se stavlja meki maslac i pomoću miksera se muti dok se ne dobije homogena smesa.
Sastavljanje domaće torte Garaš se odvija tako što se naizmenično slažu kora, krem do četvrte kore, na petu se ne stavlja. Jednom daskom stavljenom na gornju koru se pritiskaju kore da se izravnaju.
Glazura:
Mleko se zagreje i čokolada se zaliva i meša dok se ne homogenizuje. Čokoladna torta se odozgo zaliva glazurom i dekoriše se pistaćem.
Ja - zbog nedostatka takvo sam zapekla na 3 minuta u mirkotalasnoj šaku lešnika, ogulila sam i krupno iseckala.
Posula sam u krug. Posle savršena torta Garaš odlazi u frižider na nekoliko sati.
Bon Apeti!