Bonapeti.rs»Recepti»Slana Peciva»Penjurlija»Savršena usukana penjurlija

Savršena usukana penjurlija

ValeriaValeria
Šef kuhinje
22794580188
Savršena usukana penjurlija
Fotografije: Valeria
1 / 6
27/04/2023
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
50 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
10
"Iskreno, ovo je najukusnija usukana penjurlija koju smo videli"

Potrebni sastojci

  • za testo
  • sveže mleko - 200 ml, toplo
  • kiselo mleko - 2 supene kašike
  • ulje - 2 supene kašike
  • šećer - 1 supena kašika
  • so - 1 kašičica
  • jaja - 2 komada
  • suvi kvasac - 7 g
  • brašno - 500 ili 550 g
  • za nadev
  • sir - 200 ili 250 g, izmrvljeni
  • maslac - 80 g, istopljeni
  • za premazivanje
  • žumance - 1 komad
  • sveže mleko - 1 supena kašika
* merne jedinice

Način pripreme

U posudu prosejte 500 g brašna, dodajte kvasac, izmešajte i napravite udubljenje.

U drugu posudu stavite ostale sastojke, umutite žicom za mućenje i zatim ih sipajte u brašno.

Umesite testo. U zavisnosti od veličine jaja možda ćete morati da dodate još malo brašna, ali nemojte preterivati. Maksimum jop 50 g možete dodati. Ostavite testo da nadođe na otprilike 30 minuta.

Nadošlo testo podelite na 4 jednake pogačice. Svaku pogačicu razvijte prema dimenzijama vaše tepsije. Moja je 30 cm.

Prvu razvijenu koru dobro namažite maslacem i pospite delom izmrvljenog sira. Zatim razvijte drugu koru istog prečnika i sipajte je na prvu.

Ponovo namažite maslacem i pospite sirom. Isto uradite i sa trećom pogačicom. Četvrtu razvijte, stavite i premažite maslacem, ali nemojte stavljati sir.

Imate krug od 4 razvijene kore. Ovaj krug secite na 6, 7 traka. Zatim uzmite jednu traku i uvijte je. Uvijene trake poređajte u tepsiju. Ostavite usukanu penjurliju da ponovo nadođe na 30-40 minuta.

Pre nego što stavite penjurliju da se peče, premažite je umućenim žumancem i svežim mlekom. Zatim je pecite na 180 °C u prethodno zagrejanoj rerni dok ne bude gotovo. U moj rerni na gas se peče 30 minuta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: