Način pripreme
Za ovaj umak od brokolija operite i podelite brokoli na ružice.
Stablo takođe možete iskoristiti, ali prvo proverite da li je krhak i ukoliko treba ogulite ga od tvrđeg spoljašnjeg sloja.
Njega isecite na manje komadiće kako bi se istovremeno skuvao sa ružicama.
Skuvajte povrće u blago posoljenoj vodi dok ne omekša.
Ocedite i ostavite da se ohladi, nakon toga ga prebacite u usku i visoku posudu, odgovarajuću za rad sa pasatorom.
Dodajte oguljene čenove belog luka, limunov sok i po želji malo soli.
Pasirajte dok se ne dobije gladak pire i dodajte šaku oraha, sir, ljutu papričicu i maslinovo ulje.
Ponovo pozicionirajte pasator u posudi i pasirajte dok smesa ne postane savršeno glatka i vazdušasta,
Kada je ukusni umak gotov, možete da ga probate i dda dodate, ukoliko je potrebno, još soli, maslinovog ulja ili limunovog soka. Nemojte stavljati mnogo soli u početku, zato što je sami sir ponekad previše slan.
Lično ja obožavam ovaj umak sa više limunovog soka i dodajem dodatno.
Poslužite vazdušasti umak od brokolija i sira sa svežim listovima bosiljka, štapićima šargarepe ili krastavca, kao i sa grisinama, integralnim slanim štapićima ili grickalicama (ili šta god volite).
Prijatno!