Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Pogača»Speltina Uskršnja pogača

Speltina Uskršnja pogača

Maria BojilovaMaria Bojilova
Šef kuhinje
452902k120
Speltina Uskršnja pogača
Fotografije: Maria Bojilova
1 / 9
02/05/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
10
"Speltina Uskršnja pogača - za još prazničniji i poseban dan"

Potrebni sastojci

  • speltino brašno - 800 g + za posipanje tepsije
  • smeđi šećer - 1 kašičica
  • so - 1 supena kašika
  • kvasac - 2/3 kockice
  • kozje sveže mleko - 150 ml
  • jaje - 1 komad
  • topla voda - 250 ml
  • ulje - 50 ml
* merne jedinice

Način pripreme

Brašno se stavlja u posudu u kojoj će se mesiti.

Dodaje se so i veoma dobro se meša.

U staklenu posudu se stavlja kvasac i meša se sa smeđim šećerom.

Kozje sveže mleko se blago zagreje i dodaje se u kvasac.

Kvasac se ostavlja da se aktivira na 15 minuta.

U sredini brašna se pravi udubljenje u koje se sipa aktivirani kvasac, jaje i vode.

Mesi se meko testo.

Testo se pokriva krpom i otavlja se da naraste na 30 minuta na toplom.

Kada je naraslo, testo se deli na četiri lopte tako što su dve najveće, jedna je srednja i četvrta je najmanja.

Velike loptice se razvijaju u dve kore koje se uvijaju u rolat.

Srednja lopta se stavlja u prethodno nauljenu u nabrašnjenu tepsiju sa poklopcem.

Najmanja lopta se razvija u koru i seče se na trakice od kojih se pletu dve rešetke prečnika veličine srednje lopte.

Dve rešetke se stavljau u tepsiju na srednju loptu.

Rolati se seku po dijagonali na komade po 3 cm.

Polovina isečenih komada se ređaa po spoljašnjem obimu tepsije oko srednje lopte, pri čemu se između njih ostavlja rastojanje.

Druga polovina komada se ređa oko srednje lopte.

Speltina pogača se ostavlja da naraste poklopljena dok ne udvostruči svoju zapreminu.

Speltina Uskršnja pogača se peče u prethodno zagrejanoj rerni 40 minuta na 170°C.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: