Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Pogača»Uskršnja pogača sa susamom

Uskršnja pogača sa susamom

Uskršnja pogača sa susamom
Fotografije: VILI-Violeta Mateva
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
10
"Uskršnja pogača sa susamom - kidajte i počastite svoje najmilije"

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 300 ml
  • jaja - 2 komada
  • šećer - 1 supena kašika
  • so - 1 supena kašika
  • ulje - 80 ml
  • kvasac - 25 g
  • brašno - 600 g
  • susam - crni
  • maslac - za premazivanje
* merne jedinice

Način pripreme

Aktivira se kvasac tako što se izdrobi u toplo sveže mleko sa jednom kašikom šećera i ostavlja se na toplom dok se odozgo ne pojave mehurići. Odvaja se jedno žumance za premazivanje dobijene pogače odozgo, ostala jaja se mute viljuškom sa solju.

U udubljenje brašna se sipa aktivirani kvasac, jaja, ulje i mesi se srednje meko testo. Ostavlja se na toplom da nadođe dok ne udvostruči svoju zapreminu. Odvaja se mala loptica za sredinu, a ostalo testo se deli na dva dela.

Prva se razvija u okruglui koru, seče se na 8 trouglova i uvijaju se u kiflice. Stavlja se po zidovima tepsije 26 cm. Drugi deo se deli na 6 lopti. Raspoređuju se kao drugi red i u sredinu se stavlja odvojena lopta testa.

Oblikovana pogača se ostavlja da se odmori na još 20 minuta, premazuje se umućenim žumancem i posipa se belim i crnim biberom. Peče se u zagrejanoj rerni na 170 stepeni otprilike 35 minuta. Pravi se proba čačkalicom - da nema testa po njoj.

Po potrebi uskršnja pogača sa susamom se pokriva folijom da ne pregori. Vadi se i premazuje se maslacem za meku koricu! Pokriva se krpom, posle se servira na Uskršnju trpezu!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: