Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Praznični hleb»Uskršnja pogača sa sirom

Uskršnja pogača sa sirom

Vanya GeorgievaVanya Georgieva
Guru
1k2584k
Uskršnja pogača sa sirom
Fotografije: Vanya Georgieva
1 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
12
"Na uskršnjoj trpezi treba da nađete mesto i za jagnje, ali i za ovu raskošnu i vazdušastu Uskršnju pogaču sa sirom"

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 400 ml
  • jaja - 3 komada (jedno žumance za mazanje)
  • suvi kvasac - 1 kesica
  • ulje - 3 kašike
  • šećer - 1 i po kašika
  • so - 1 kašičica
  • brašno - 830 g
  • nadev
  • sir - 250 g
  • za posipanje
  • semenke - miks
  • za mazanje kora
  • maslac - pola pakovanja
* merne jedinice

Način pripreme

Aktivirajte kvasac sa malo toplog mleka, šećera i malo brašna. Umutite jaja s ostatkom svežeg mleka i uljem. Prosejte brašno i sipajte mlečnu smesu i narasli kvasac.

Zamesite glatko testo koje mažete uljem i ostavljate pokriveno krpom ili folijom da naraste. Podelite testo na tri dela, dve jednake lopte od po 525 g i jednu loptu od 300 g. Treba da dobijete testo oko 1340 g.

Dve jednake lopte razvijate jednu po jednu u pravougaonu koru koju mažete maslacem, posipate sirom i uvijate u rolat. Tako dobijate 2 rolata koja sečete na manje rolate, njih ređate po krajevima posude za pečenje i iznutra još jedan krug rolata.

Od manjeg dela testa razvijete dve male oble kore, mažete maslacem i stavljate jednu na drugu, sečete na četiri dela i od trouglova pravite kornetiće ili rolate i po vašem izboru ređate u centar pogače. Od preostalih krajeva rolata ja sam formirala listove i stavila gde mi se sviđa, tako sam iskoristila celo testo.

Gotovu pogaču pokrijte i stavite da naraste, nakon čega je namažete umućenim žumancem s malo mleka i ulja. Pospite semenkama i pecite u zagrejanoj rerni na 160 stepeni oko 35-40 minuta dok ne dobije lepo zlatastu preplanulost.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: