Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Đevreci»Milibrot đevreci sa makovim semenom

Milibrot đevreci sa makovim semenom

Daniela RusevaDaniela Ruseva
Kuvar
22453950
Milibrot đevreci sa makovim semenom
Fotografije: Daniela Ruseva
3 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
15 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
12
"Ne znate šta su zaista ukusni đevreci dok ne probate ove đevreke sa makovim semenom"

Potrebni sastojci

  • brašno - 600 g
  • jaja - 2 komada
  • belanca - 1 komad
  • sveže mleko - 220 ml
  • šećer - 130 g
  • kvasac - 10 g /suvi/
  • maslac - 70 g
  • ulje - 30 ml
  • so - 1 - 2 prstohvata
  • vanila - 2 kesice
  • još
  • žumanca - 1 komad, za premazivanje
  • sveže mleko - 1 supena kašika
  • makovo seme - 1 supena kašika
* merne jedinice

Način pripreme

Prosejte 500 g brašna zajedno sa suvim kvascem u dubokoj posudi.

Umutite jaja i belance zajedno sa šećerom viljuškom ili metalnom žicom za mućenje i dodajte ih u brašno. Dodajte zagrejano mleko, a posle prstohvat soli i vanilu.

Istopite maslac, ali da ne bude vruć tako što po malo dodajemo u smesu postepeno skidajući brašno mešajući smesu prstima u jednom smeru.

Umesite meko testo, prebacite ga na radnu površinu i dodatno ga umesite da bude glatko dodavajući po malo u etapama ostalo brašnp i po malo od ulja dok ne prestane da se lepi.

Stavite testo u posudu podmazanu uljem, pokrijte najlonskom folijom i ostavite da naraste otprilikr 50-60 minuta dok testo ne udvostruči svoju zapreminu.

Premesite naraslo testo na radnoj površini namazanoj uljem i zatim ga podelite na dva dela. Svaki deo podelite na 6 delova ili ukupno 12 delova oblikujući kao loptice bez da ih valjate u dlanovima, nego prosto rastežite prstima i gurajte odozdo testo dok se ne formira lepa loptica..

Svaku lopticu rastegnite kao dugački fitilj 30-40 cm. Zavežite fitilj, a dva kraja koja štrče uvijte u konopac i oblikuje kao đevrek.

Poređajtena papir za pečenje. Ja sam ih stavila u veliku tepsiju 9 komada.

NAPOMENA: Ostale su mi tri loptice. Njih sam stavila u 3 kalupa za mafine. Svaku lopticu sam podelila na po 3 male loptice veličine malog oraha.

U svaku malu lopticu sam stavila po jednu kockicu čokolade za kuvanje. Tako oblikovane sam stavila u jednu čašu za mafin po tri loptice jednu do druge.

Čašice za mafine sam stavila između đevreka kako bih sve zajedno ispekla.

Pokrivene folijom ponovo sam sačekala da narastu na otprilike 30-40 minuta.

Đevreke namažite žumancem umešenim sa kašikom svežeg mleka. Odozgo pospite kristal šećerom i makovim semenom. Ispecite milibrot đevreke u zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne porumene na 15 minuta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: