Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Tanak hleb»Pide Ekmek sa semenkama

Pide Ekmek sa semenkama

Stoyanka  RusenovaStoyanka Rusenova
Autor
1k2507k
Pide Ekmek sa semenkama
Fotografije: Stoyanka Rusenova
3 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
45 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
2
"Probajte naš predlog za pide sa semenkama"

Potrebni sastojci

  • mleko - 200 ml, toplo
  • voda - 200 ml, topla
  • kvasac - 7 g
  • šećer - 1 kašičica
  • jaja - 1 komad
  • brašno - 5 šolja
  • ulje - 2 supene kašike
  • sveže mleko - 3 supene kašike
  • miks semenki - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

U duboku posudu sipamo toplo mleko tako što u njega dodajemo toplu vodu, kvasac i šećer.

Mešamo sveovo i ponovo dodajemo belance jajeta, a žumance ostavljamo za premazivanje pidea.

Polako počinjemo da dodajemo brašno tako što dodajemo polovinu brašna, sipamo so Ne dodajemo nikakvu masnoću, zato što nju sipamo u oblikovani pide.

Kada se testo sakupilo u loptu, dodatno ga mesimo na radnoj površini. Dobija se meko i glatko elastično testo.

Kada je gotovo, mažemo ruke, uzimamo testo i oblikujemo ga kao lopticu.

Stavljamo ga u posudu, uvijamo krpom i ostavljamo da nadođe na otprilike 40 minuta.

Podmazujemo radnu površinu i sipamo testona nju tako što ga sasvim blago podelimo na dva jednaka dela. Oblikujemo ih u lopte.

U tepsiju stavljamo papir za pečenje i premazujemo uljem.

Uzimamo loptu i oblikujemo okrugli pljosnati hleb. Ne koristimo oklagiju, nego samo rukama mesimo.

Pokrivamoje krpom i ostavljamo na 10-15 minuta.

Za to vreme oblikujemo drugu loptu.

Skidamo krpu i počinjemo da oblikujemo pide.

U posudici pomešamo ulje sa svežim mlekom i dobro izmešam.

Prvo umačemo prste u mleko i pravimo krug tako što periodično umačemo i pritiskamo u testo prstima.

Tako pravimo i poprečne linije.

Kada smo ih oblikovali, mutimo žumance i dodajemo ga sa smesom od ulja i svežg mleka, premazujemo gotov pide.

Posipamo miksom semenki i stavljamo u zagrejanu rerni na 180 stepeni na otprilike 20-30 minuta.

Pide Ekmek sa semenkama je gotov.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: