Način pripreme
U duboku posudu sipamo toplo mleko tako što u njega dodajemo toplu vodu, kvasac i šećer.
Mešamo sveovo i ponovo dodajemo belance jajeta, a žumance ostavljamo za premazivanje pidea.
Polako počinjemo da dodajemo brašno tako što dodajemo polovinu brašna, sipamo so Ne dodajemo nikakvu masnoću, zato što nju sipamo u oblikovani pide.
Kada se testo sakupilo u loptu, dodatno ga mesimo na radnoj površini. Dobija se meko i glatko elastično testo.
Kada je gotovo, mažemo ruke, uzimamo testo i oblikujemo ga kao lopticu.
Stavljamo ga u posudu, uvijamo krpom i ostavljamo da nadođe na otprilike 40 minuta.
Podmazujemo radnu površinu i sipamo testona nju tako što ga sasvim blago podelimo na dva jednaka dela. Oblikujemo ih u lopte.
U tepsiju stavljamo papir za pečenje i premazujemo uljem.
Uzimamo loptu i oblikujemo okrugli pljosnati hleb. Ne koristimo oklagiju, nego samo rukama mesimo.
Pokrivamoje krpom i ostavljamo na 10-15 minuta.
Za to vreme oblikujemo drugu loptu.
Skidamo krpu i počinjemo da oblikujemo pide.
U posudici pomešamo ulje sa svežim mlekom i dobro izmešam.
Prvo umačemo prste u mleko i pravimo krug tako što periodično umačemo i pritiskamo u testo prstima.
Tako pravimo i poprečne linije.
Kada smo ih oblikovali, mutimo žumance i dodajemo ga sa smesom od ulja i svežg mleka, premazujemo gotov pide.
Posipamo miksom semenki i stavljamo u zagrejanu rerni na 180 stepeni na otprilike 20-30 minuta.
Pide Ekmek sa semenkama je gotov.