Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Pogača»Pogača sa ratlukom

Pogača sa ratlukom

Doni NikiDoni Niki
Inovator
3421341k106
Pogača sa ratlukom
Fotografije: Doni Niki
1 / 5
05/08/2023
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
12
"Pogača sa ratlukom za vaš specijalni povod!"

Potrebni sastojci

  • jaja - 6 komada (3 žumanca odvojiti za mazanje)
  • sveže mleko - 500 ml
  • kvasac - 60 g
  • šećer - 3 kašike, za aktiviranje kvasca
  • brašno - 7 kašika, za aktiviranje kvasca
  • kondenzovano mleko - 250 g
  • kiselo mleko - 300 g
  • fanta - 250 ml narandža
  • esencija - pomorandža
  • sok od limuna - 2 kašike
  • ulje - 80 ml
  • maslac - 100 g
  • brašno - oko 2, 5 kg
  • Za premazivanje modula
  • maslac - 70 g
  • Za premazivanje pogače
  • žumance - 3 komada
  • sveže mleko - 1 kašika
  • mešavina semenki - za posipanje
  • ratluk - 1 kutija, 140 g
* merne jedinice

Način pripreme

Pogača sa ratlukom za vašu posebnu priliku.

Sipajte sveže mleko u posudu i zagrejte ga u mikrotalasnoj.

Rastvorite kvasac zajedno sa šećerom i brašnom i ostavite 20 minuta da se smesa aktivira.

U posudi miksera umutite jaja sa kiselim mlekom, uljem, sirćetom, fanta pomorandžom, kondenzovanim mlekom i mešavinom aktiviranog kvasca. Dodajte prethodno prosejano brašno. Umesi se meko testo u koje se dodaje mekani maslac. Testo se sipa na radnu površinu i mesi dok ne bude glatko i nelepljivo na dodir... To traje oko 15 minuta od trenutka sakupljanja testa.

Premažite uljem i ostavite u posudi pokrivenoj folijom dok se ne udvostruči.

U plehu prečnika 34 cm, obloženim papirom za pečenje, pogača se formira po želji - u module stavite ratluk.

Gotovu pogaču sa ratlukom premažite umućenim žumancima i svežim mlekom. Pospite mešavinom semena.

Peć se uključuje unapred na 150 stepeni sa gornjim i donjim grejačem. U trenutku stavljanja slatke pogače u rernu, stepeni se povećavaju na 160 i uključuje se samo donji grejač. Nakon što pogača dođe do ivice posude, uključuje se i gornji grejač.

Pecite dok drveni štapić, kojim probate unutrašnjost pogače ne izađe suv.

Važno! ! Gotova pogača je 3.5 kg, od ove količine testa ostaje testo, od kojeg možete da pripremite kiflice sa ratlukom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Anita
Anita
Predivna pogača
05.08.2023 17:09