Način pripreme
Izmrvite kvasac u blago zagrejano sveže mleko. Dodajte kašiku šećera i dobro izmešajte kako bi se istopili. Ostavite na otprilike 10 minuta kvasac da se aktivira.
Prosejte brašno u posudu i u sredini napravite udubljenje. U njega sipajte aktivirani kvasac, dva lagano umućena jaja sa jednim belancem i šećer, ulje, mast, liker i vanilu.
Umesite glatko testo posipajući još brašna dok ne prestane da se lepi. Najlakše ćete umesiti u kuhinjskom robotu, ali i rukom nije teško, prosto iziskuje više vremena.
Ponekad, u zavisnosti od veličine jaja, vrste brašna i drugih faktora, možda će biti neophodno da se sipa još tečnosti.
Ostavite gotovo testo da se odmori na 30-40 minuta u toploj prostoriji, pokriveno krpom.
Oblikujte pogaču tako što dobro nauljite svoje ruke i podelite testo na 6-7 jednakih delova. Svaki od njih takođe rasporedite na tri i oblikujte po tri fitilja koje ispletite u pletenice i sjedinite njihove krajeve.
U sredini se dobija mala rupa u koju stavljate po 1 kockicu ili više ratluka. Poređajte u tepsiju obloženu papirom za pečenje.
Ostavite pogaču da nadođe na otprilike sat vremena ili dok ne utrostruči svoju zapreminu, nakon toga je namažite žumancem umućenim sa malo vode i ulja i pecite na 170-180 stepeni otprilike 25-30 minuta ili dok lepo ne porumeni.
Ostavite da se hladi na rešetci i pospite šećerom u prahu po želji.
Pogača sa mašću i ratlukom je gotova.