Torta sa eritritolom

Ivi  VaccaIvi Vacca
Početnik
47161k9
Torta sa eritritolom
Fotografije: Ivi Vacca
1 / 2
24/05/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
8
"Torta sa eritritolom za vaš poseban povod"

Potrebni sastojci

  • bademovo brašno - 1 1/2 šolje, blaširano
  • kokosovo brašno - 1/2 šolje
  • prašak za pecivo - 2 kašičice
  • so - 1/4 kašičice
  • kravlji maslac - 3/4 šolje ili bez mlečnih proizvoda
  • eritritol - ½ šolje, u prahu ili u granulama, zaslađen
  • jaja - 4 komada
  • bademovo mleko - 1/2 šolje, može da se koristi bilo koje mleko
  • vanila - 1 kašičica, ekstrakt
  • krem
  • eritritol - 75 g (½ šolje), u prahu
  • žumanca - 4 komada
  • kokosovo mleko - 360 ml (1.5 šolja) (ili bademovo mleko od vanile)
  • skrob od tapioke - 2 supene kašike ili marante, u prahu
  • esencija vanile - 1 kašičica (ili zrna vanile)
  • so - prstohvat
* merne jedinice

Način pripreme

U velikoj posudi pomešajte eritritol, žumanca, tapioku ili marantu i so. Dobićete svetlo žutu kremastu pastu.

U malu šerpu sipajte kokosovo mleko i zagrejte na srednjoj vatri dok ne počne da bubri. Nakon toga isključite ringlu.

Uzmite jednu čašu vrućeg mleka i polako ga sipajte u smesu sa žumancima. Izmešajte kako biste sjedinili.

Kada dodate mleko, sipajte smesu od jaja u ostalu smesu u šerpu, dodajte vanilu i izmešajte kako bi se ponovo sjedinilo.

Stavite tiganj nazad na srednju vatru. Neprestano mešajte.

Poslastičarski krem će početi da izgleda redak i penušav, ali na kraju krajeva počeće da se zgušnjava nakon nekoliko minuta. Kada se zgusti do konzistencije pudinga, odmah isključite ringlu.

Prebacite poslastičarski krem u cediljku kako biste ga procedili. Ovo će ga učiniti glatkim.

Pokrijte streč folijom i ostavite ga da se ohladi do sobne temperature i nakon toga ga ohladite u frižideru dok ne bude gotov za filovanje torte ili dok ne ispečete kore.

Pripremanje kore: Zagrejte rernu do 180°C. Dve tepsije 20 cm obložite pergament papirom za pečnje i ostavite sa strane.

U posudu za mešenje dodajte bademovo brašno, kokosovo brašno, prašak za pecivo i so i dobro izmešajte. Odvojte.

U mikseru ili običnim ručnim mikserom umutite maslac i šećer dok ne postane vazdušasto, otprilike 8 minuta. Dodajte jaja jedno po jedno i dobro mutite dok se u potpunosti ne apsorbuju.

Dodajte mleko i ekstrakt vanile dok se ne sjedine. Dodajte suve sastojke i mutite dok se ne dobije kremasta konzistencija.

Ravnomerno rasporedite testo u dva kalupa za tortu i izgladite kore. Pecite otprilike 22-25 minuta ili dok štapić ne izađe čist. Ostavite da se u potpunosti ohladi.

Kada se kore ohlade, nafilujte ih omiljenim kremom od vanile. Dijetalnu tortu sa kokosovim brašnom i voćem dekorišite po izboru.

Uživajte u ukusnoj niskokaloričnoj torti sa eritritolom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: