Bonapeti.rs»Recepti»Testenine»Аglio e olio ili testenina sa maslinovim uljem i belim lukom

Аglio e olio ili testenina sa maslinovim uljem i belim lukom

Angel NenovAngel Nenov
Početnik
8121
Аglio e olio ili testenina sa maslinovim uljem i belim lukom2 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
1
"Ukusna pasta sa maslinovim uljem i belim lukom - obožavamo je"

Potrebni sastojci

  • špagete - 125 g, duga testenina
  • beli luk - 3 - 4 čena srednje veličine
  • čili - 1 kašičica
  • maslinovo ulje - 3 supene kašike (ekstra devičansko)
  • peršun - 1/2 vezice
  • limunov sok - po izboru
* merne jedinice

Način pripreme

U današnje vreme nema svako vremena da kuva, ali neki recepti kao što je ovaj koji ću Vam danas pokazati, iziskuju samo petnestak minuta. Ne dozvolite kratkom spisku sastojaka sa Vas dovede u zabludu. Ukus ovog recepta se bazira na malom broju sastojaka, ali kvalitetnim sastojcima i u tome da im dopustimo da zablistaju.

To je Аglio e olio.

Koristićemo sušene listove Lingvini testenine, s obzirom na to da za ovaj recept preferiram deblju testeninu. Ovde definitivno možete koristiti Vaše omiljene špagete.

Ahili znači beli luk, zato će nam biti potrebno nekoliko čenova i jedna vezica svežeg peršuna. Potreban je i čili, a na kraju, ali ne i manje značajno, dobro maslinovo ulje.

Uzimajući u obzir činjenicu da imamo samo 5 sastojaka, bilo bi dobro da koristite najkvalitetnije maslinovo ulje koje možete da nađete, zato što u ovom receptu nemamo gde da ga sakrijetmo. Ono što koristite kao sastojke će biti ono što ćete dobiti na kraju.

Danas ću napravite 1 porciju paste, ali možete lako da povećate količine.

U šerpu srednje veličine stavite otprilike litar vode i začinite prstohvatom soli. Nemojte preterivati sa solju. Treba da začinimo testeninu za vreme kuvanja, ali za ovu metodu ćemo pokušati da koristimo minimalnu količinu vode. Na ovaj način nećemo napotrebno razrediti koncentraciju skroba u vodi.

Dok se voda zagreva, treba da pripremimo ostale sastojke.

Za jednu porciju su potrebna 3-4 srednja čena belog luka. Pažljivo ih ogulite nožem, ali nemojte ih zgnječiti. Na ovaj način, kada ih isečemo na veoma fine komadiće, oni će biti približno iste veličine i neće zagoreti za vreme prženja.

Odvojte malo vremena i isecite beli luk najtanje moguće. Izvadite unutrašnjost belog luka, samo ukoliko je počeo da klija.

Ostavite beli luk sa strane.

Sledeći korak je da odvojimo pola vezice peršuna, da ga operemo, dobro posušimo i da otkinemo samo listove i tanje, manje vlaknaste grančice.

Sakupite ih, uvijte u oblik tompusa i sitno ih iseckajte.

Izmerite jednu kašičicu čilija, kao i otprilike 2-3 supene kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja.

Za to vreme trebalo bi da je voda provrela.

Za jednu porciju ću koristiti 125 g sušene testenine. Stavite je u ključalu vodu i sačekajte malo da omekša, pre nego što je potopite u potpunosti. Nemojte na silu, s obzirom na to da se može slomiti.

Skrob u vodi može da je natera da iskipi, tako da smanjite ringlu toliko da možete da održavate ključanje. Za moju ringlu to je stepen 13 od 15.

Ne koristim obilnu količinu vode, s obzirom na to da želim da skrob bude najkoncentrisaniji moguć, zato što je voda iz testenine suštinski deo sosa. To znači da treba da mešate s vremena na vreme kako biste sprečili slepljivanje testenine.

Uputstva na pakovanju pokazuju da se pasta kuva 10 minuta kako bi postala al dente. To znači da će pasta biti skuvana, ali takođe će sačuvati deo svoje čvrstine.

Najlakši način da shvatite kada da počnete da proveravate testeninu jeste da posmatrate njenu krivinu. U početku testenina je tvrda i i prilikom podizanja se minimalno uvija.

Vremenom se testenina sve više i više uvija. U ovoj fazi možete početi da testirate da li je gotova. Ne sme da bude sirova, ali ipak da bude sasvim malo tvrda. Isključite i skinite sa ringle.

Za sos sipajte maslinovo ulje u tiganj i počnite polako da ga zagrevate. Kada se zagreje, dodajte beli luk, izmešajte i odvojte komadiće jedan od drugog kako biste obezbedili ravnomerno prženje.

Nemojte preterivati sa temperaturom. Beli luk ima sklonost da veoma brzo gori. Želimo da ga polako i pažljivo skuvamo, bez boje, otprilike 2 minuta.

Kada najtanji komadići počnu da dobijaju blagu boju, dodajte čili i nastavite da kuvate još jedan minut, kako bi mogao da pusti svoj ukus i arome.

Ako u određenom momentu beli luk previše brzo počne da tamni, dodajte malo vode iz paste. Ovo će odmah zaustaviti proces tamnjenja.

Kada ste zadovoljni bojom, dodajte kutlaču vode iz testenine i pojačajte temperaturu. Kada provri, dodajte vašu pastu i dobro izmešajte.

Ovde treba da budemo brzi. Čim sos provri, on će se pretvoriti u prijatan kremasti sos koji će se zalepiti po pasti. Sa druge strane, treba da budemo brzi da ne bismo prekuvali pastu.

Kada sos za pastu izgleda emulgovano, isključite ringlu, dodajte iseckani peršun i gotovi smo.

Uprkos tome što nije tradicionalan sastojak, ja takođe volim da dodajem veoma malo limuna. Ipak, nemojte preterivati. U suprotnom njegov ukus će biti dominantan i izgubićete ukus svega ostalog. Zato samo nekoliko kapljica kako bismo aromatizovali jelo.

Koristite štipaljku kako biste prebacili testeninu u svoju posudu i sipajte ostali sos odozgo.

Ovaj recept je neverovatno jednostavan, ali ističe ukus dobrih sastojaka. I gotov je za manje od pola sata.

Setite se njega sledeći put kada ste suviše umorni ili zauzeti da biste kuvali i prosto želite ukusnu hranu kod kuće.

Аglio e olio ili testenina sa maslinovim uljem i belim lukom je gotova.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: