Medena torta sa 8 kora

ValeriaValeria
Šef kuhinje
22794580188
Medena torta sa 8 kora
Fotografije: Valeria
1 / 6
03/06/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
110 min.
Porcije
12
"Nežna medena torta sa celih 8 kora - evo kako se pravi korak po korak"

Potrebni sastojci

  • Za krem
  • sveže mleko - 1.5 l /skuvano/
  • žumanca - 3 komada
  • šećer - 400 g
  • brašno - 160 g
  • maslac - 125 g
  • Za kore
  • jaja - 2 komada, M veličina
  • šećer - 1/2 šolje ili 130 g
  • maslac - 25 g, istopljeni
  • med - 50 g
  • kakao - 1 kašičica (7 g)
  • soda za hleb - 1 kašičica (10 g)
* merne jedinice

Način pripreme

Najvažnije za ovu tortu jeste da krem i kore budu u potpunosti hladne. Zato se počinje sa kremom.

Za krem:

Žumanca, šećer i brašno se mute sa delom mleka. Dodajte se ostalo mleko i stavlja se na ringlu. Meša se dok se ne zgusti.

Kada se skine sa ringle, dodaje se maslac i meša se dok se ne istopi. Gotov krem se ostavlja da se ohladi.

Savet: stavite posudu sa kremom u drugu posudu sa hladnom vodom i s vremena na vreme mešajte. Tako se brže hladi.

Pripremanje kore:

Stavite sve sastojke u šerpu ili posudu. Kratko mutite mikserom.

Stavite posudu u drugu šerpu koju ste prethodno stavili na ringlu sa vodom da vri. Smesa se kuva na pari otprilike 5 minuta, treba da se poveća zapremine skoro dva puta.

Kada je gotova, smesa se skida sa ringle. Odmah se dodaje 250 g brašna. Meša se drvenom špatulom. Dobija se veoma lepljivo testo. Dodajte još malo brašna. Nabrašnite ruke i počnite da mesite. U početku će vam se mnogo lepiti. Dodajte još brašna. Sipajte na radnu površinu i domesite. Treba da se dobije elastično testo.

Testo se deli na 8 pogača. Za taj cilj ja merim prvo celo testo i posle delim na 8.

Ostavite pogače da se malo ohlade. Za to vreme uključite rernu na 180 stepeni. Pripremite jednu ili dve tepsije sa papirom za pečenje. Ja koristim dve, zato što dok se peče jedna kora, razvijam drugu i stavljam je u drugu tepsiju. Koristi se jedan te isti papir za sve kore. Nema potrebe da svaki put stavljate novi. Veličina tepsije nije važna. Treba da stane unutra. Biram veću tepsiju, zato što mi je lakše sa stavljanjem.

Sledi razvijanje kore. Uzimate jednu loptu. Nabrašnite obe strane i razvijate. S vremena na vreme okrećite koru i stavljajte brašno. Da bi mi kore bile iste veličine koristim podlogu za mešenje. Na kraju prstima dodatno oblikujem koru po liniji kruga. Izabrala sam da kore budu 25 cm. Pre nisam imala silikonsku podlogu. Tada sam razvijala kore, a posle sam ih sekla tepsijom, posudom, poklopcem ili prstenom.

Kore se peku na 180 stepeni 5-6 minuta. Ali ovo zavisi i od rerne. Svaka kora se ostavlja prvo da se ohladi na ravnoj površini, posle se stavlja kod drugih. U početku kore su mekane, kada se hlade postaju tvrde.

Sledi slaganje medene torte. Kora, krem, kora, krem i tako do kraja. Ja sam je posipala orasima. Torta se stavlja u frižider na jednu noć. Što više stoji, bude lepša.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: