Način pripreme
Sipajte sveže mleko i vodu u posudu, zagrejte u mikrotalasnoj pećnici na minut.
Kvasac rastvorite zajedno sa šećerom i brašnom i ostavite 20 minuta da se kvasac aktivira i da se pojavi pena na vrhu.
U posudi miksera umutite jaja sa kiselim mlekom, uljem, kondenzovanim mlekom i mešavinom aktiviranog kvasca. Dodajte prethodno prosejano brašno. Umesite meko testo u koje dodajte meki maslac.
Sipajte testo na ploču i mesite dok ne postane glatko i nelepljivo na dodir.
Premažite testo uljem i ostavite ga u posudi pokriveno folijom dok ne udvostruči zapreminu.
U tepsiju prečnika 28 cm, obloženoj papirom za pečenje, pogaču oblikujte po želji, a svaki oblik ili deo premažite uljem.
Gotovu oblikovanu pogaču premažite umućenim žumancima i mlekom. Pospite mešavinom semenki.
Rernu prethodno uključite na 50 stepeni na gornjem i donjem grejaču. U trenutku stavljanja pogače u rernu temperaturu povećajte na 160 i uključite samo donji grejač.
Kada pogača dođe do ivice tepsije, uključite i gornji grejač sa ventilatorom. Proveravajte stepen spremnosti pogače drvenim štapićem za ražnjiće, gotova je kada na njemu ne ostanu tragovi testa.
Cveće i srca se formiraju od fondana i fiksiraju belancetom na površini pogače.
Slatka svadbena torta je spremna.