Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Pogača»Slatka pogača za svadbu

Slatka pogača za svadbu

Doni NikiDoni Niki
Inovator
3491371k
Slatka pogača za svadbu
Fotografije: Doni Niki
3 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
120 min.
Porcije
15
"Slatka pogača za svadbu, kojom ćete poželeti sreću mladencima"

Potrebni sastojci

  • jaja - 4 komada (2 žumanca se odvoje za premazivanje pogače)
  • sveže mleko - 200 ml
  • topla voda - 100 ml
  • kvasac - 30 g
  • šećer - 3 kašike za aktiviranje kvasca
  • brašno - 5 kašika, za aktiviranje kvasca
  • kondenzovano mleko - 150 g
  • kiselo mleko - 200 g
  • ulje - 60 ml
  • maslac - 50 g
  • brašno - oko 1300 g
  • Za premazivanje delova pogače
  • maslac - 60 g
  • Za premazivanje pogače
  • žumance - 2 komada
  • sveže mleko - 1 kašika
  • mešavina semenki - za posipanje
  • beli fondan - za dekoraciju
* merne jedinice

Način pripreme

Sipajte sveže mleko i vodu u posudu, zagrejte u mikrotalasnoj pećnici na minut.

Kvasac rastvorite zajedno sa šećerom i brašnom i ostavite 20 minuta da se kvasac aktivira i da se pojavi pena na vrhu.

U posudi miksera umutite jaja sa kiselim mlekom, uljem, kondenzovanim mlekom i mešavinom aktiviranog kvasca. Dodajte prethodno prosejano brašno. Umesite meko testo u koje dodajte meki maslac.

Sipajte testo na ploču i mesite dok ne postane glatko i nelepljivo na dodir.

Premažite testo uljem i ostavite ga u posudi pokriveno folijom dok ne udvostruči zapreminu.

U tepsiju prečnika 28 cm, obloženoj papirom za pečenje, pogaču oblikujte po želji, a svaki oblik ili deo premažite uljem.

Gotovu oblikovanu pogaču premažite umućenim žumancima i mlekom. Pospite mešavinom semenki.

Rernu prethodno uključite na 50 stepeni na gornjem i donjem grejaču. U trenutku stavljanja pogače u rernu temperaturu povećajte na 160 i uključite samo donji grejač.

Kada pogača dođe do ivice tepsije, uključite i gornji grejač sa ventilatorom. Proveravajte stepen spremnosti pogače drvenim štapićem za ražnjiće, gotova je kada na njemu ne ostanu tragovi testa.

Cveće i srca se formiraju od fondana i fiksiraju belancetom na površini pogače.

Slatka svadbena torta je spremna.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: