Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Slatka pita»Prelivena pita sa ratlukom i maslacem

Prelivena pita sa ratlukom i maslacem

Doni NikiDoni Niki
Inovator
3491371k
Prelivena pita sa ratlukom i maslacem
Fotografije: Doni Niki
2 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
12
"Pita sa ratlukom i maslacem - iskidajte i jedite"

Potrebni sastojci

  • kore - 500 g
  • jaja - 6 komada
  • šećer - 1 šolja
  • maslac - 1/2 šolje
  • brašno - 6 supenih kašika
  • skrob od vanile - 3 supene kašike
  • prašak za pecivo - 10 g
  • esencija - limun
  • Za sirup
  • šećer - 2 i 1/2 šolje
  • voda - 3 i 1/2 šolje
  • esencija - limuna
  • ratluk - 300 g
  • orasi - 2 šolje
* merne jedinice

Način pripreme

Definitivno će vam se dopasti ove slatke male pitice.

Jaja i šećer se mute mikserom, dodaje se istopljeni maslac, esencija i pomešano brašno, skrob i prašak za pecivo. Dobija se gusta smesa.

Uzimaju se dve kore, premazuju se gotovom smesom (po 4-5 supenih kašika po kori). U jedan kraj (od užeg dela) se ređaju komadići ratluka i posipa se sa po dve šake mlevenih oraha.

Uvija se u rolat, lagano se sakuplja (kao saralija) i stavlja se u tepsiju rerne koja je obložena papirom za pečenje (blago nauljena).

Sve se ponavlja dok se ne potroše kore i nadev. Meni je ostalo malo nadeva, odozgo sam namazala gotove rolate. Peče se na 170°C dok ne bude gotovo.

Sirup se pravi tako što se pomešaju voda, šećer i esencija. Od momenta kada provri treba da vri 20 minuta kako bi se dobio gust sirup.

Gotove ispečene pitice se seku oštrim nožem ili sekačem i stavljaju se u odgovarajuću tepsiju i zalivaju se toplim sirupom.

Trebalo bi da se slatka pita ohladila, a da je sirup gotov.

Ostavlja se na nekoliko sati da se natopi.

Prelivenu pitu sa ratlukom i maslacem sam posula pistaćem.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: