Način pripreme
Za ovaj recept možete da koristite svakako meso od pileta. Izaberite ono koje vam se sviđa. Ja sam odabrala pileće batake.
U šerpi sa vodom skuvajte pileće meso. Ne bacajte bujon, jer ćete ga koristiti u kasnijoj etapi. Čim je gotov, izvadite ga u odvojen tanjir. Sačekajte da se ohladi i izdvojte ga na male parčiće.
Isecite prethodno očišćen luk na sitno. Šargarepu oljuštite i takođe isecite na male parčiće.
U tiganju zagrejte ulje i zapržite povrće minut-dva.
Red je da dodate i gnječene čenove belog luka. Promešajte dobro i sipajte malo vode, da ne zagori.
Za to vreme očistite pečurke i isečene ih dodajte u smesu.
Red je da se doda i pirinač. Ponovo promešajte. Dodajte dve šolje pilećeg bujona i začinite solju i biberom po ukusu.
Čim voda uvri, dodajte i komadiće mesa u ukusan pirinač u tiganju.
Kuvajte dok pirinač potpuno ne omekša. Ako pirinač sa piletinom ima potrebe za još tečnosti dodajte vodu ili pileći bujon.
Poslednja stavka, ali jedna od osnovnih koja daje neponovljiv ukus jelu je đumbir. On treba da se oljušti (najbolje pomoću ljuštilice) i da se narenda na sitno rende.
Pospite pirinač njim, promešajte i isključite ringlu.
Ostavite tiganj na isključenoj ringli, promešajte i nakon desetak minuta možete da servirate pirinač sa đumbirom i piletinom.