Način pripreme
U posudi se pomeša brašno zajedno sa praškom za pecivo.
U posebnoj posudi se mute jaja i šećer. Dodaje se rikota i nakon toga meki kravlji maslac. Izmeša se u krem.
Dodaje se esencija limuna, vanila, kore citrusa i orasi sa urmama i suvim grožđem.
Meša se dok se ne dobije homogena smesa i sipa se smesa u brašno i umesi se u testo. Ne dodaje se više brašna, zato što će štolen postati tvrd.
Testo se podeli na dva dela i blago se umesi svaki posebno.
Rukama se raširi u koru, nakon toga se presavije jedna polovina i zatim i druga.
Stave se oba štolena u tepsiju obloženu papirom za pečenje. Zagreje se rerna na 180 stepeni i peku se otprilike 40 minuta.
Ispečeni slatki kolači, dok su vrući, obilno se premazuju maslacem sa svih strana.
Posipaju se šećerom u prahu. Kada se slatki kolači ohlade, posipaju se sa još šešćera u prahu i čuvaju se u kutiji ili najlonskoj kesi do serviranja.
Domaći štolen (nemački božoćni kolač) je odličan!