Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Drugi deserti»Alva»Alva za Bele poklade

Alva za Bele poklade

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2353k
Alva za Bele poklade5 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
3 min.
Ukupno
33 min.
Porcije
10
"Poslužite ovu Alvu za Bele poklade"

Potrebni sastojci

  • šećer - 150 g, kristal
  • med - 150 g (pravi med, može i ušećereni)
  • belanca - 1 komad (ili 37 g)
  • so - prstohvat
  • orašasti plodovi - 200 g, miks (orasi, bademi, kikiriki)
  • oblande
* merne jedinice

Način pripreme

Odgovarajući pravougaoni kalup - 27/12 cm.

Iseku se dve oblande veličine dna kalupa. Ostavljaju se sa strane.

Orašasti plodovi, može i jedna vrsta, se zapeku u rerni na 200 stepeni na otprilike 8/10 minuta. Vade se, hlade i se i krupno se iseckaju. Ostavljaju se sa strane.

U kaserolu se sipaju šećer i med. Stavlja se na slabu ringlu da se zagreju.

Za to vreme se mikserom muti jedno belance sa prstohvatom soli dok se ne dobiju mekani vrhovi, dok ne postane blistavo i ne pada iz posude.

Kada je belance umućeno, pojačava se temperatura ringle do srednje i meša se smesa sa šećerom dok ne počne da uzavire.

Od tog momenta se računa vreme i meša se tačno 3 minute. Med i šećer će se pretvoriti u gust, blagi karamel sirup.

Skida se sa ringle, sačeka se 1 minutu da se ohlade (ako se radi na keramičkim ringlama, one uvek treba da se zaštite od vrućeg karamel sirupa. Keramika ne voli karamel).

Ponovo se počinje sa mućenjem belanca na slaboj brzini miksera, pri čemu se polako dodaje vruća smesa u tankom mlazu.

Mućenje se nastavlja dok belance ne asporbuje sav ušećereni sirup i ne udvostruče svoju zapreminu.

Dobiće se veoma gust krem karamel boje. Krem postaje toliko gust da počinje da se kači za žice. Mućenje se završilo.

Dodaju se orašasti plodovi i energično se meša kako bi se ravnomerno rasporedilo. Potrebno je strpljenje, jer je smesa veoma teška, lepljiva i teško se meša.

Stavlja se jedna kora za oblandu na dno kalupa i odozgo se raspoređuje cela smesa. Nije zgodno da se radi silikonskom špatulom, zato što se ona lepi za smesu, zato sam koristila normalan nož za serviranje. Zagladi se i lagano se pritiska. Odozgo se stavlja druga oblanda, pritiska se da se ne bi zalepilo.

U slučaju nemate kore za oblandu, koristite se papir za pečenje, pri čemu se blago naulji papir da se ne bi lepilo i obloži se kalup, tako što se oblikuje po dnu i zidovima.

Alva se hladi na sobnoj temperaturi više od 5 sati. Vadi se iz kalupa i seče se na pravougaone komade.

Alva za Bele poklade je gotova.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Top recepti