Efektna torta Medovik

Doni NikiDoni Niki
Inovator
3491371k
Efektna torta Medovik
Fotografije: Doni Niki
2 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
10
"Efektna Torta Medovik, pred kojom smo prosto nemoćni"

Potrebni sastojci

  • za kore
  • brašno - 450 - 470 g (prosejano)
  • šećer - 100 g
  • med - 120 g
  • maslac - 100 g
  • jaja - 3 komada
  • soda za hleb - 1 kašičica
  • limunov sok - 1 kašičica
  • so - 1/2 kašičice
  • [kremg
  • slatka pavlaka - 500 ml
  • šećer u prahu - 50 g
  • kukuruzni skrob - 1 kesica, limun ili vanila (60 g)
  • maslac - 100 g
  • Medena pita
  • bela čokolada - 50 g
  • tečni med - 2 supene kašike
  • fondan - otprilike 300 g
  • boja - za bojenje
* merne jedinice

Način pripreme

U šerpu sa debelim dnopm ili kaserolu se stavljaju maslac, med i šećer, ringla se uključuje na srednji stepen, meša se dok se šećer u potpunosti ne istopi.

Dodaje se soda ugašena u limunovim sokom. Pazite, zato što se stvara gusta pena i smesa počinje da se podiže ka gore. Mešajte 2-3 minute na ringli, nakon čega skinite sa vatre i ostavite na nekoliko minuta da se malo ohladi. Dodajte so i prebacite u drugu posudu, tako će brže spasti toplota.

Umutite u posudi jaja i počnite postepeno da stavljate u smesu neprestano mešajući. Na kraju počnite da dodajete po 1-2 kašike brašna. Kada se smesa zgusti, prebacite na radnu površinu da domesite testo.

Gotovo meko testo se delo pomoću vage na 10 jednakih loptica. Na papiru za pečenje (isecite barem 4-5 lisova koje ćete koristiti) se posipa malo brašna kako bi se razvile kore. Pomoću poklopca, ili kao što sam ja uradila sa prstenom sa regulisanje, namestila sam na 20 sm prečnik i isekla sam krug.

Pre nego što sam premestila u tepsiju za pečenje, kore sam izbockala viljuškom da se ne bi nadule i krivile. Od isečaka se pravi još 1-2 kore. Peku se na 180 stepeni 4-5 minuta, brzo bude gotovo. Poređala sam ih u tanjir, jedan na drugi i kada su svi gotovi, pritišću se daskom da se izravnaju.

Sledi spremanje krema za tortu. Slatka pavlaka se muti sa šećerom u prahu dok se ne dobije gusta smesa.

Kukuruzni skrob sa limunom ili vanilom se kuva sa svežim mlekom prema uputstvima na pakovanju. Kada je gotovo, stavlja se meso. Meša se dok se ne ohladi ili se pokriva najlonskom streč folijom (da se ne hvata korica) i ostavlja se da se ohladi, nakon čega se dodaje u pavlaku.

Medena torta se sastavlja u prstenu sledećim redosledom: kora, krem, dok se krem ne potroši. Ako vam ostane kora, stavite ih u kesicu, mogu da se čuvaju do dva meseca.

Od jedne od kora napravite mrvice u secku. Dekorišite mrvicama.

Bela čokolada se istopi na pari, raspoređuje se na najlon, prethodno opran, posušen i isečen u krug prečnika 16 cm. Stavite ga u zamrzivač da se stegne, nakon čega ga odlepite pažljivo i stavite na gornji deo torte, pospite po kraju mrvicama kao biste pokrili krajeve pogače.

Tečni pet se sipa u najlonski špric za jednokratnu upotrebu i pažljivo se stavlja u svaku ćeliju da bi se dobio efekat medene pogače.

Od fondana oblikujte pčelice i stavite po mesečnoj pogači.

Torta Medovik je gotova.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: