Način pripreme
Patlidžani se iseckaju na kolutiće - ako je šaren, nema potrebe da se soli, i ostavlja se da se ocedi od gorčine kod njega - nema tog nedostatka, ali ljubičasti mora da se posoli i ostavi u posudi sa vodom.
Nakon 30 minuta se cedi.
Opere se, posuši se i prži se u vrelom ulju.
U tepsiju se ređaju komadić patlidžana, kriška paradajza, ponovo komadić patlidžana, kriška kačkavalja, sledi patlidžan, posle mocarela i završava se kolutićem patlidžana, na koji se stavlja izrendnai kačkavalj.
Između svakog reda patlidžana blago se posipa solju i crnim biberom.
Oko njih se dodaje paradajz sos, koji se prethodno začinjava prstohvatom šećera i solju po ukusu.
Masnoća se ne stavlja, zato što prilikom pečenja patlidžani puštaju masnoću od prženja.
Patlidžani sa paradajzom i sirom se peku na 180°C na kratko.
Patlidžani kanape se posipaju peršunom.