Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Punjeni patlidžan»Zapečeni punjeni patlidžani

Zapečeni punjeni patlidžani

Gordana DanilovGordana Danilov
Kuvar
272375598
Zapečeni punjeni patlidžani
Fotografije: Gordana Danilov
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
90 min.
Ukupno
120 min.
Porcije
4
"Obožavamo patlidžan, a vi?"

Potrebni sastojci

  • marinara sos - 1 i 1/2 šolja
  • maslinovo ulje - 1/4 šolje
  • ljubičasti luk - 1 glavica, sitno isečen
  • beli luk - 2 čena, sitno isečen
  • lovorov list - 1 list
  • paradajz pelat - 2 manje konzerve
  • smeđi šećer - 1 kašičica
  • morska so - 1/4 kašičice
  • biber - 1/4 kašičice, sveže mleveni
  • patlidžan - 2 veća ili 4 mala kom.
  • luk - 1 veća glavica
  • beli luk - 2 - 3 čena
  • paradajz - 3 kom.
  • jaja - 1kom
  • mocarela - 2 1/2 šolje
  • parmezan - 1/4 šolje, rendan
  • sušeni origano - 1 kašičica
  • morska so
  • biber - sveže mleveni
  • maslinovo ulje
  • bosiljak - sveži listovi
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo pripremiti marinara sos i ostaviti sa strane.

Na zagrejanom maslinovom ulju, na srednjoj temperaturi pržiti luk 5-6 minuta, da zastakli.

Dodati beli luk i lovorov list, usitnjen pelat, šećer. so i biber i dinstati da se zgusne.

Ako je patlidžan veći preseći ga po dužini na polovine i izdubiti. Ako su patlidžani mali, odseći tanji deo po dužini, izvaditi pažljvo skoro svu sredinu i iseći je zajedno sa odsečenim delom, na sitne kocke.

Luk sitno naseckati, beli luk protisnuti, paradajz bez ljuske iseći na kockice a mocarelu naribati.

Rernu zagrejati na 180°C.

Na umereno zagrejanom maslinovom ulju propržiti luk, kada počne da se karamelizuje, dodati usitnjeni patlidžan, origano, so i biber.

Čim patlidžan omekša, umešati beli luk i nakon minut-dva izručiti iz tiganja u odgovarajuću činiju da se malo prohladi. Dodati nasečeni paradajz, umućeno jaje i dobro izmešati.

Pola količine sosa izručiti na dno vatrostalne posude.

Izdubljene patlidžane poprskati maslinovim uljem, posoliti, napuniti pripremljenim filom, posuti mocarelom i parmezanom.

Položiti u posudu preko sosa i peći oko 50 minuta do zlatno smeđe boje.

Po potrebi pokriti aluminijumskom folijom.

Neposredno pre posluživanja posuti naseckanim bosiljkom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: