Način pripreme
Prvo pripremiti marinara sos i ostaviti sa strane.
Na zagrejanom maslinovom ulju, na srednjoj temperaturi pržiti luk 5-6 minuta, da zastakli.
Dodati beli luk i lovorov list, usitnjen pelat, šećer. so i biber i dinstati da se zgusne.
Ako je patlidžan veći preseći ga po dužini na polovine i izdubiti. Ako su patlidžani mali, odseći tanji deo po dužini, izvaditi pažljvo skoro svu sredinu i iseći je zajedno sa odsečenim delom, na sitne kocke.
Luk sitno naseckati, beli luk protisnuti, paradajz bez ljuske iseći na kockice a mocarelu naribati.
Rernu zagrejati na 180°C.
Na umereno zagrejanom maslinovom ulju propržiti luk, kada počne da se karamelizuje, dodati usitnjeni patlidžan, origano, so i biber.
Čim patlidžan omekša, umešati beli luk i nakon minut-dva izručiti iz tiganja u odgovarajuću činiju da se malo prohladi. Dodati nasečeni paradajz, umućeno jaje i dobro izmešati.
Pola količine sosa izručiti na dno vatrostalne posude.
Izdubljene patlidžane poprskati maslinovim uljem, posoliti, napuniti pripremljenim filom, posuti mocarelom i parmezanom.
Položiti u posudu preko sosa i peći oko 50 minuta do zlatno smeđe boje.
Po potrebi pokriti aluminijumskom folijom.
Neposredno pre posluživanja posuti naseckanim bosiljkom.