Način pripreme
Operite patlidžane, ne ljuštite ih, već samo otstranite drške i isecite po dužini po sredini. Oštrim nožem pažljivo napravite dijagonalne razreze po sredini patlidžana pazeći da ne probodete koru.
Rastvorite razreze prstima i pospite obilno solju. Stavite u cediljku sa sredinom na dole bar 20 minuta da se odvoji gorki sok.
Nakon toga blagi stiskanjem iscedite gorki sok.
Tako prirpemljene patlidžane stavite razrezima na dole sa malo ulja ili maslinovog ulja u tiganj i zapržite na kratko.
Ostavite patlidžane da se prohlade i pomoću kašike izgrebite sredinu i sačuvajte je za nadev.
U tiganj se sipa malo ulja ili maslinovog ulja i stavlja se mleveno meso. Prži se dok se ne pretvori u mrvice. Postepeno mu se dodaju usitnjeni luk, beli luk, paprike, šargarepa i na kraju - ustinjen paradajz. Ostavlja se nekoliko minuta da se prokrčka na ringli, soli se začinima po ukusu i sklanja se sa vatre.
Patlidžani se poređaju u blago podmazanu posudu za pečenje. Pomoću kašike se pune smesom. Ako vam ostane nadev - kao u mom slučaju, samo ga rasporedite oko patlidžana.
Posuda se stavlja u prethodno zagrejanu rernu na 180-200 stepeni i peče se na srednjoj rešetki dok ne bude gotovo - oko 20-25 minuta.
Punjeni patlidžan može da se servira kako vruć tako i hladan - prema vašoj želji. U oba slučaja je veoma ukusan!
Po želji pospite svežim zelenim začinima - peršunom, mirođijom ili bosiljkom.
Prijatno!
Komentari