Način pripreme
Bademovo brašno, kakao i šećer u prahu se proseju nekoliko puta. Cilj je da se dobije veoma fin prah. Belanca se mute mikserom sa prstohvatom soli u penu.
Mućenje se nastavlja tako što se dodaje po malo kristal šećera. Belanca treba da se mute dok se ne dobije stegnut krem. Dodaje se smesa sa bademovim brašnom u dva-tri navrate, pažljivo se meša smesa dok celo brašno ne apsorbuje.
Smesa treba da bude kao gusta lava. Puni se u špric i šprica se na papir za pečenje sa prethodno iscrtanim krugovima prečnika 4 centimetra.
Tepsija sa budućim makaronsima se istupka nekoliko puta kako bi izašao višak vazduha i ukoliko ima vrhića od špricanja, da se slegnu.
Makaronsi se ostavljaju na sobnu temperaturu da se suše otprilike 40 minuta. Peku se u prethodno zagrejanoj rerni na 150 stepeni otprilike 13 minuta.
Prilikom pečenja veoma je važno da vrata rerne budu blago odškrinuta da makaronsi ne bi popucali.
Kada se izvade iz rerne, makaronsi se ostavljaju da se hlade na 10-15 minuta kako bi se lako odlepili od papira.
Za čokoladni ganaš za slepljivanje makaronse: Pavlaka se zagreva na ringli dok ne proključa. Sipa se na čokoladu i energično se meša dok se čokolada ne istopi.
Dodaju se obe supene kašike brendija i ponovo se dobro meša. Smesa se ostavlja na 2 sata u frižideru dok se ne stegne.
Kada je gotovo, malom kašičicom se stavlja krem na makaronse i kolačići se slepljuju veoma pažljivo, s obzirom na to da su dosta krhki.
Francuski kakao makaronsi su gotovi.