Bonapeti.rs»Recepti»Supe»Čorbe»Supa od povrća»Ekonomična pirinčana supa sa leblebijama

Ekonomična pirinčana supa sa leblebijama

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88117k
Ekonomična pirinčana supa sa leblebijama
Fotografije: Yordanka Kovacheva
4 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
26 min.
Ukupno
36 min.
Porcije
4
"Ekonomična, ali veoma ukusna supa za celu porodicu Ova supa se servira i konzumira odmah, zato što je pirinča u njoj više i ako odstoji, on će upiti bujon i mnogo će nabubreti."

Potrebni sastojci

  • pirinač - 200 g
  • leblebija - 240 g, skuvana, iz konzerve
  • luk - 1 glavica, srednja ili mala, otprilike 80 - 100 g
  • paradajz - 1 komad, srednje veličine
  • ulje - 50 ml
  • maslac - 15 g
  • voda - 1.4 l
  • so - 1 i 1/2 kašičica ili po ukusu
  • lovorov list - 1 komad
  • crni biber - za posipanje na kraju
  • šećer - 1 prstohvat
  • limun - kriške, za serviranje + limunov sok
  • bosiljak - sveži listići, za ukras
* merne jedinice

Način pripreme

Sitno iseckajte ili izrendajte luk i paradajz sa prstohvatom šećera. Propržite ih na 5 minuta u šerpici sa 50 ml ulja.

Sipajte vodu, stavite lovorov list i so i pojačajte vatru kako bi provrelo.

Za to vreme operite pirinač u nekoliko voda i kada tečnost provri, sipajte ga u supu. Kuvajte otprilike 20 minuta smanjujući vatru na srednji stepen.

Dok se pirinač kuva, ocedite leblebiju od tečnosti u konzervi i dobro je operite.

Sipajte supu zajedno sa maslacem i kuvajte još 1-2 minute.

Poslužite odmah vruću pirinčanu supu posutu sveže mlevenim crnim biberom i limunovim sokom. Ukrasite kriškama limuna i svežim listovima bosiljka.

Napomena: Ova supa se servira i konzumira odmah, zato što je pirinča u njoj više i ako odstoji, on će upiti bujon i mnogo će nabubreti. Ako nećete odmah konzumirati cela količina supe sa leblebijom, onda je najbolje staviti manje pirinča, kako bi vam čorbice ostalo i za sledeći dan.

Prijatno sa mojom ekonomičnom pirinčanom supom sa leblebijom!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Top recepti