Način pripreme
Kačkavalj se isecka na veoma sitne kockice. Šargarepa se oguli i izrenda se na fino rende. Sir se usitni. Mladi luk se seče veoma sitno.
Pirinač se opere, stavlja se u šerpu i zaliva se sa 3 šolje vode. Dodaju se so, crni biber i ulje i stavlja se na ringlu da provri. Kada je gotovo, ostavlja se da se u potpunosti ohladi.
U dubokoj posudi se pomešaju svi sastojci, osim kačkavalja i umnesi se pirinčano mleveno meso. Uzima se od njega mala količina, raširi se i namočenim dlanom se stavlja komad kačkavalja. Oblikuje se u lopticu pažljico da se ne bi pretvorilo u kašu i stavlja se na poslužavnik. Tako se radi dok se pirinač ne potroši.
U maloj posudici se mute jaja sa prstohvatom soli. ZU dve posudice se stavljaju brašno i prezle.
Tepsija se oblaže papirom za pečenje, koji se premazuje uljem. Uzima se loptica pirinča i uvalja se prvo u jaje, posle u brašno i na kraju u prezle. Tako se radi sa svim lopticama.
Od ove količine proizvoda dobija se 20 čufti od pirinča.
Ređaju se u tepsiju i peku se u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne postanu zlatkaste. Možete da poslužite gotove pirinčane ćuftice sa sosom po izboru. Neka vam je slatko!