Bonapeti.rs»Recepti»Glavna Jela»Sarme»Sarme u listovima praziluka

Sarme u listovima praziluka

Nina Ivanova IvanovaNina Ivanova Ivanova
Šef kuhinje
5141132k143
Sarme u listovima praziluka
Fotografije: Nina Ivanova Ivanova
1 / 8
08/08/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
30
"Ove sarme su nekonvencionalnije, ali po ukusu ne zaostaju u odnosu na klasične. Pripremite ih kada vam se jede sarma, ali nemate listove kupusa ili vinove loze."

Potrebni sastojci

  • mleveno meso - 250 g mešavina (teletina i svinjetina)
  • pirinač - 50 g
  • luk - 1/2 glavice
  • šargarepa - 1 komad
  • ulje - 3 - 4 kašike
  • kumin - 1/2 kašičice
  • aleva paprika - 1 kašičica
  • paradajz pire - 1 kašičica
  • bujon - 300 ml, od teletine
  • biber - mleveni
  • so
  • praziluk - oko 30 velikih listova (oko 18 cm dužine i 5 cm širine)
* merne jedinice

Način pripreme

Praziluk operite i isecite po dužini samo sa jedne strane da dobijete velike listove. Isečeni praziluk stavite u ključalu vodu da listovi omekšaju. Kuvajte oko 5 minuta.

Izvadite listove i ostavite ih da se ohlade. Imajte na umu da vam je potrebno nekoliko listova praziluka da biste dobili manje-više jednake listove za sarme, jer su veliki listovi spoljašnji.

Unutrašnji listovi su veoma uski i ne mogu se koristiti za uvijanje sarme. Nadev pripremite tako što ćete luk i šargarepu kratko prodinstati ili dok ne omekšaju. Dodajte mleveno meso, promešajte i pritisnute kašikom dok se meso ne pretvori u mrvice i promeni boju.

Dodajte pirinač i ponovo promešajte. Pržite nekoliko minuta. Na kraju dodajte začine, paradajz pire i mali deo bujona, dobro promešajte i kuvajte dok pirinač ne upije tečnost.

Uvijte sarmice kao pitu ili tako što ćete na jedan kraj lista praziluka staviti malo nadeva, preklopiti u trougao, prekrivši fil, pa drugi trougao u suprotnom smeru i tako dok ne uvijete sarmicu i ne prekrijete otvoreni deo sa nadevom da ne može ispasti.

Listove praziluka stavite na dno pleha i u njega poređajte sarme. Prelijte preostalim bujonom i pecite na 170 stepeni oko 35-40 minuta ili dok bujon ne ispari.

Po želji sarme možete da skuvate u šerpi na šporetu, ređajući ih u šerpu na listove praziluka, prelijte bujonom i kuvajte na tihoj vatri 35-40 minuta.

Sarme u listovima praziluka su veoma ukusne.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: