Način pripreme
Praziluk operite i isecite po dužini samo sa jedne strane da dobijete velike listove. Isečeni praziluk stavite u ključalu vodu da listovi omekšaju. Kuvajte oko 5 minuta.
Izvadite listove i ostavite ih da se ohlade. Imajte na umu da vam je potrebno nekoliko listova praziluka da biste dobili manje-više jednake listove za sarme, jer su veliki listovi spoljašnji.
Unutrašnji listovi su veoma uski i ne mogu se koristiti za uvijanje sarme. Nadev pripremite tako što ćete luk i šargarepu kratko prodinstati ili dok ne omekšaju. Dodajte mleveno meso, promešajte i pritisnute kašikom dok se meso ne pretvori u mrvice i promeni boju.
Dodajte pirinač i ponovo promešajte. Pržite nekoliko minuta. Na kraju dodajte začine, paradajz pire i mali deo bujona, dobro promešajte i kuvajte dok pirinač ne upije tečnost.
Uvijte sarmice kao pitu ili tako što ćete na jedan kraj lista praziluka staviti malo nadeva, preklopiti u trougao, prekrivši fil, pa drugi trougao u suprotnom smeru i tako dok ne uvijete sarmicu i ne prekrijete otvoreni deo sa nadevom da ne može ispasti.
Listove praziluka stavite na dno pleha i u njega poređajte sarme. Prelijte preostalim bujonom i pecite na 170 stepeni oko 35-40 minuta ili dok bujon ne ispari.
Po želji sarme možete da skuvate u šerpi na šporetu, ređajući ih u šerpu na listove praziluka, prelijte bujonom i kuvajte na tihoj vatri 35-40 minuta.
Sarme u listovima praziluka su veoma ukusne.