Način pripreme
Očistite i operite sočivo. Potopite ga u hladnu vodu na nekoliko sati ili preko noći.
Komorač operite. Stablo naseckajte, zadržavajući listove. Glavice komorača sitno naseckajte.
Praziluk očistite od spoljnih listova i takođe sitno iseckajte.
U dubljoj šerpi na ulju prvo propržite luk, dodajte seckani komorač, šargarepu i sitno iseckani beli luk, na kraju, pošto se proprže, dodajte alevu papriku i paradajz pire razmućen sa malo vode.
Promešati i sipati litar vrele vode. Dodati sočivo oceđeno od vode, ostaviti da provri i posle petnaestak minuta začiniti solju i biberom.
Čorba se krčka na tihoj vatri još dvadesetak minuta dok sočivo ne bude spremno. Ako vam se čini previše gusta, u čorbu možete dodati još tople vode.
Pre serviranja čorbu od sočiva pospite listovima komorača i po želji ljutom alevom paprikom.
Čorba od komorača i sočiva je veoma ukusna.