Bonapeti.rs»Recepti»Testenine»Lazanja»Lazanja Bolonjeze Klasika

Lazanja Bolonjeze Klasika

ažurirano:
Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88517k
Lazanja Bolonjeze Klasika
Fotografije: Yordanka Kovacheva
7 / 9
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
85 min.
Ukupno
105 min.
Porcije
12
"Lazanja Bolonjeze Klasika - toliko ukusna, čak savršena! Obavezno je probajte"

Potrebni sastojci

  • kore za lazanju - 15 komada
  • parmezan - 120 g
  • kačkavalj - 100 g (zrela mocarela, kačkavalj za rendanje)
  • maslac - nekoliko komadića
  • Sos Bolonjeze
  • mleveno meso - 750 g, mešavina ili samo teleće
  • luk - 1 srednja glavica
  • celer - 1 struk
  • šargarepa - 1 komad
  • maslinovo ulje - 40 ml
  • belo vino - 100 - 120 ml
  • paradajz - 300 g, pasirani
  • so - po ukusu
  • crni biber - po ukusu
  • origano - 1 supena kašika (ili bosiljak)
  • Sos Bešamel
  • sveže mleko - 1 l
  • maslac - 80 g
  • brašno - 100 g
  • so - po ukusu
  • muskatni oraščić - po ukusu
  • beli biber - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Počnite sa pripremanjem sosa Bolonjeze:

Usitnite povrće i propržite ga na maslinovom ulju na 5-7 minuta. Nakon toga dodajte mleveno meso i lepo izmešajte, kako bi se pretvorilo u mrve. Začinite crnim biberom i solju i propržite na 5-8 minuta.

Sipajte vino i mešajte 5 minuta kako bi alkohol ispario.

Na kraju sipajte paradajz, još soli i bibera, ukoliko je potrebno i ostavite sos da se krčka otprilike 20 minuta. Na kraju stavite i origano ili bosiljak.

Kada je jedini sos za ukusnu lazanju gotov, pređite na drugi - Bešamel:

Propržite brašno na maslacu na umerenoj vatri, pazeći da ne zagori. Sipajte mleko uz intenzivno mešanje i mutite dok se ne dobije gladak i svilenkast sos. Kuvajte dok se ne dobije željena gustina i na kraju začinite solju, biberom i muskatnim oraščićem.

Poređajte sloj kora za lazanju u odgovarajuću pravougaonu tepsiju (namazana u tankom sloju jednim od dva sosa). Sipajte i rasporedite sos Bolonjeze, pospite parmezanom i stavite sloj Bešamela. Naizmenično slažite sastojke završavajući Bešamelom.

Obilno pospite kačkavaljem/mocarelom i poređajte komadiće maslaca odozgo.

Pecite klasičnu lazanju u prethodno zagrejanoj rerni na 180 °C 30-40 minuta.

Kada izvadite iz rerne, ostavite je da odstoji 15 minuta, pre nego što isečete i servirate lazanju Bolonjeze klasika.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: