Način pripreme
Počnite sa pripremanjem sosa Bolonjeze:
Usitnite povrće i propržite ga na maslinovom ulju na 5-7 minuta. Nakon toga dodajte mleveno meso i lepo izmešajte, kako bi se pretvorilo u mrve. Začinite crnim biberom i solju i propržite na 5-8 minuta.
Sipajte vino i mešajte 5 minuta kako bi alkohol ispario.
Na kraju sipajte paradajz, još soli i bibera, ukoliko je potrebno i ostavite sos da se krčka otprilike 20 minuta. Na kraju stavite i origano ili bosiljak.
Kada je jedini sos za ukusnu lazanju gotov, pređite na drugi - Bešamel:
Propržite brašno na maslacu na umerenoj vatri, pazeći da ne zagori. Sipajte mleko uz intenzivno mešanje i mutite dok se ne dobije gladak i svilenkast sos. Kuvajte dok se ne dobije željena gustina i na kraju začinite solju, biberom i muskatnim oraščićem.
Poređajte sloj kora za lazanju u odgovarajuću pravougaonu tepsiju (namazana u tankom sloju jednim od dva sosa). Sipajte i rasporedite sos Bolonjeze, pospite parmezanom i stavite sloj Bešamela. Naizmenično slažite sastojke završavajući Bešamelom.
Obilno pospite kačkavaljem/mocarelom i poređajte komadiće maslaca odozgo.
Pecite klasičnu lazanju u prethodno zagrejanoj rerni na 180 °C 30-40 minuta.
Kada izvadite iz rerne, ostavite je da odstoji 15 minuta, pre nego što isečete i servirate lazanju Bolonjeze klasika.
Prijatno!