Način pripreme
Paprike sam oprala, posušila, isekla sam poklopčiće sa drškama i pažljivo sam izvadila njihov deo sa semenkama. Poklopčić sa drškama sam stavljala u već praznu papriku kako bih znala koji je čiji.
U posudu sam veoma sitno nadrobila sir, dodala sam jaja i sitno naseckani peršun i dobro sam izmešala.
Paradajz sam ogulila i naseckala na tanke kriške.
Dno i zidove tepsije dimenzija 34x26 cm sam podlazala uljem i rasporedila sam kriške paradajza.
Svaku papriku sam napunila smesom, nisam ih prepunila, posula sam sa malo prezli i stavila sam poklopčić sa drškom.
Poređala sam ih da leže tako da budu gusto jedna do druge i oštricom noža sam napravila po dva mala proreza odozgo.
U tepsiju sam dodala 60 ml mlake vode i stavila sam još malo ulja na punjene paprike.
Stavila sam ih da se peku u potpunosti zagrejanoj rerni na 190 stepeni otprilike sat vremena ili dok vidljivo nisu bile gotove, omekšale i dobile apetitnu boju.
U 45. minuti sam ih okrenula, ali možete i propustiti ovaj momenat. Važno je na kraju pečenja da se njihova ljuska lako skida.
Paprike sam servirala blago ohlađene uz salatu. Mogu da se jedu kako tople, tako i hladne.
Prijatno!
Možete da napravite i pola doze ako će ih jesti jedna ili dve osobe.
Ja sam napravila celu tepsiju, zato što želim da imam za 1-2 dana.
Paprike Dolma su takođe veoma pogodne za ovo jelo.
Pečene paprike sa sirom i jajima u rerni su veoma ukusne.