Način pripreme
Za ovaj ukusni pečeni patlidžan patlidžan se opere i nasecka na kriškice debljine otprilike 1 cm. Priprema se tepsija podmazana uljem.
Kriškice patlidžana se ređaju u tepsiju.
Beli luk se oguli i nasecka na kriškice. Poređaju se na komade patlidžana. Paradajz se opere i seče na kriškice. Treba da ima toliko kriškica paradajza, koliko i patlidžana.
Ako jedan paradajz ne bude dovoljan, koristi se drugi. Ređaju se odozgo.
Posipa se bugarskim lukom, moja je prilikom sušenja usoljena. Ako nije dodatno usoljena, posipa se solju.
U tepsiju se stavlja veoma malo vodice i peče se 30 minuta.
Vadi se iz rerne. Na svaki panjić od povrća se stavlja po jedna kriška pileće šunke, po želji može i da se ne dodaje.
Odozgo se stavljaju komadići plavog sira.
Vraća se u rernu na nekoliko minuta, koliko je potrebno da se plavi sir istopi.
Gotov patlidžan u rerni sa plavim sirom se servira tako što se posipa sa malo maslinovog ulja odozgo.