Način pripreme
Prvo pripremite nadev. Propržite luk i mleveno meso. Dodajte krompir iseckan na kockice.
Sipajte vodu i ostavite da se krčka dok ne ispari i krompir ne omekša. Na kraju dodajte začine. Ostavite da se u potpunosti ohladi.
Istopite kvasac i šećer u toplom svežem mleku. Prosejte brašno sa solju i napravite udubljenje.
Sipajte kvasac, kiselo mleko, ulje i blago umućena jaja.
Umesite meko i elastično testo. Ostavite da se opusti na sat vremena.
Podelite testo na tri dela - 1 veliki, 1 srednji i 1 mali deo. Razvijte veliki, namažite uljem. Odozgo stavite srednji deo, takođe razvijen. Rasporedite nadev i poređajte komade topljenog sir (pogledaj fotografije).
Pažljivo zagrnite testo po nadevu. Nakon toga zagrnite i ostalo testo (pogledaj fotografije), a odozgo pokrijte malim delom testa.
Ostavite penjurliju da se opusti na 15-20 minuta.
Namažite umućenim jajetom i pecite na 200 stepeni otprilike 40 minuta. Izvadite, namažite maslacem i uvijte čistom krpom.
Penjurlija sa mlevenim mesom, krompirom i topljenim sirom je veoma ukusna.