Bonapeti.rs»Recepti»Slana peciva»Penjurlija»Penjurlija sa mlevenim mesom, krompirom i topljenim sirom

Penjurlija sa mlevenim mesom, krompirom i topljenim sirom

Dobrinka PetkovaDobrinka Petkova
Šef kuhinje
1k3912k
Penjurlija sa mlevenim mesom, krompirom i topljenim sirom
Fotografije: Dobrinka Petkova
1 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
12
"Takve penjurlije nisu prosto penjurlije, nego pravi aromatični, bogati i ukusni pokloni za ljude koje volimo"

Potrebni sastojci

  • brašno - 700 - 800 g
  • sveže mleko - 400 ml
  • jaja - 2 komada + 1 komad, za premazivanje
  • kvasac - 20 g
  • kiselo mleko - 3 supene kašike
  • šećer - 2 kašičice
  • so - 1 kašičica
  • ulje - 2 supene kašike
  • za nadev
  • mleveno meso - 300 g
  • praziluk - 1 struk
  • luk - 1 glavica
  • krompir - 5 - 6 komada
  • čubar
  • crni biber
  • aleva paprika
  • topljeni sir - 150 g
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo pripremite nadev. Propržite luk i mleveno meso. Dodajte krompir iseckan na kockice.

Sipajte vodu i ostavite da se krčka dok ne ispari i krompir ne omekša. Na kraju dodajte začine. Ostavite da se u potpunosti ohladi.

Istopite kvasac i šećer u toplom svežem mleku. Prosejte brašno sa solju i napravite udubljenje.

Sipajte kvasac, kiselo mleko, ulje i blago umućena jaja.

Umesite meko i elastično testo. Ostavite da se opusti na sat vremena.

Podelite testo na tri dela - 1 veliki, 1 srednji i 1 mali deo. Razvijte veliki, namažite uljem. Odozgo stavite srednji deo, takođe razvijen. Rasporedite nadev i poređajte komade topljenog sir (pogledaj fotografije).

Pažljivo zagrnite testo po nadevu. Nakon toga zagrnite i ostalo testo (pogledaj fotografije), a odozgo pokrijte malim delom testa.

Ostavite penjurliju da se opusti na 15-20 minuta.

Namažite umućenim jajetom i pecite na 200 stepeni otprilike 40 minuta. Izvadite, namažite maslacem i uvijte čistom krpom.

Penjurlija sa mlevenim mesom, krompirom i topljenim sirom je veoma ukusna.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: