Bonapeti.rs»Recepti»Slatko»Slatko od smokava u rerni

Slatko od smokava u rerni

LiudmilaLiudmila
Inovator
5462031k
Slatko od smokava u rerni
Fotografije: Liudmila
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
90 min.
"Veoma uspešno slatko sa mirisnim smokvama Možete ga jesti takvog kakvo jeste ili koristiti za pravljenje slatkiša - izbor je na vama"

Potrebni sastojci

  • smokve - 2 kg
  • šećer - 1, 2 kg
  • limuntus
  • rozetla - po želji
* merne jedinice

Način pripreme

Oprane i očišćene od peteljki, smokve, koje nisu mnogo krupne, presecite na dve polovine.

Prelijte ih šećerom i ostavite da malo odstoje, da se šećer istopi i od vlage plodova postane sirup. Ali ovaj deo recepta se može preskočiti ako nemate vremena, ja često ne uspevam da čekam.

Zatim pleh stavite u rernu zagrejanu na 180 stepeni i odmah smanjite temperaturu na 150-160 stepeni. Tako se peče slatko od smokava, ali na ovoj temperaturi ne ključa i ne peni se.

Povremeno promešajte i kada se sirup zgusne, ali ne previše, skoro je gotovo. Proveravam sa kapljicom u čaši vode, ako se odmah ne rastvori, slatko je spremno.

Dodajte limontus i promešajte. U ovoj fazi se po želji dodaje i list rozetle.

Posle pet minuta izvadite iz rerne i sipajte u tople i suve tegle. Zatvorite i okrenite tegle naopačke, da se hermetički zatvore od toplote.

Tegle umotajte u krpe i posle 12 sati prebacite ih u orman ili podrum.

Slatko od smokava u rerni je gotovo.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Top recepti